Обвинителният акт е срещу Валентин Димитров Димитров, Емил Георгиев Антонов, Георги Стоянов Рогачев, Лина Минева Абланска и Мая Любчова Стоилова, съобщи Фокус.
Обвиненията срещу Валентин Димитров са за длъжностно присвояване в особено големи размери (предвиденото наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години), за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество, от което следват значителни щети на предприятието (наказва се с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева) и други. Димитров е обвинен по общо 9 члена от Наказателния кодекс. Обвинителният акт е около 2 хиляди страници.
Това е вторият обвинителен акт срещу Валентин Димитров, който влиза в съда, след като на 6 юли 2007 г. в Софийския районен съд бе внесен обвинителен акт за извършването на валутно престъпление. Обвинението към Валентин Димитров е, че не е декларирал пред БНБ сумите, които е получавал по сметки в Австрия - около 4 млн. евро, предаде БТА.
Другите четирима от компанията бяха задържани на 13 декември 2006 г., заедно с бившия директор на дружеството Георги Рогачев. На 15 декември 2006 г. СГС наложи на четиримата постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". След това Софийският апелативен съд остави в ареста само Георги Рогачев и Емил Антонов, а на Мая Стоилова и Лина Абланска наложи мярка "домашен арест". В последствие прокуратурата пусна под "домашен арест" и Рогачев - поради здравословните му проблеми.
Четиримата са обвинени, че са извършвали неправомерни доставки на машини и арматура за нуждите на столичната "Топлофикация". Така от сделките, осъществявани от Антонов, Рогачев, Абланска и Стоилова, са нанесени щети на дружеството за близо милион лева. Сумата се събира от разликата между реалната стойност на купените машини и парите, които "Топлофикация" е платила на частни фирми. Част от парите са източени посредством фирма "Шибър", чийто управител е Мая Стоилова.
Вижте снимки на компанията