НАТО не може да си позволи да загуби битката с талибанските бунтовници и терористите от Ал Кайда в Афганистан, заяви президентът на САЩ Джордж Буш, цитиран от Ройтерс.
"Както заяви френският президент Никола Саркози в Лондон миналата седмица, ние не можем да си позволим да загубим Афганистан. Каквато и да е цената, колкото и да е трудно, не можем да си позволим загуба, трябва да спечелим. Напълно съм съгласен с него", каза Буш в ключова реч, произнесена часове преди откриването на срещата на върха на НАТО в румънската столица.
Той призова съюзниците от НАТО да изпратят повече войски в Афганистан и афганистанската мисия да стане приоритет номер едно на алианса, като припомни неотдавнашните заплахи на Осама бин Ладен срещу Европа, предаде БТА. "Ако не засилим натиска, екстремистите ще възстановят базите си в Афганистан и ще ги използват, за да тероризират афганския народ и да заплашват нашите народи", изтъкна Буш, цитиран от Асошиейтед прес. "Само преди две седмици Осама бин Ладен публикува аудиозапис, в който заплаши Европа с нови атаки. Трябва да приемме сериозно думите на врага. Терористичната заплаха е реална, тя е смъртоносна и поражението на този враг трябва да стане върховния приоритет на НАТО", подчерта Буш.
В румънския черноморски курорт Нептун американският държавен глава предпазливо засегна и спора между страни като САЩ, Великобритания и Канада, чиито контингенти се сражават в най-опасните райони и такива като Германия, Италия и Испания с по-ограничени мисии в по-спокойните северни и западни райони. Президентът показа разбиране към нежеланието на някои страни да участват с по-голям брой войници и на фронтовата линия. В момента нашата страна участва с около 400 военни в мисиите в Кабул и Кандахар, като част от операциите на международните сили ИСАФ под командването на НАТО.
Джордж Буш заяви още, че изходът от войната в Афганистан е твърде важен, тъй като един евентуален неуспех ще осигури убежища за терористи и ще унищожи една амбициозна демокрация.
За членството в НАТО на трите Балкански държави – Хърватия, Албания и Македония американският президент Джордж Буш заяви, че Алианса ще вземе историческо решение. Буш каза, че САЩ силно подкрепят отправянето на покана за членство на трите страни в НАТО. “Преди едно десетилетие Балканите бяха разрушени от войни, фанатизъм и етническо прочистване. Сега регионът израства в свобода, толерантност и мир. Това е резултат на решителните мерки на НАТО”, каза Буш.
Вижте снимки от Букурещ