Това каза на пресконференция премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнително бюро (ИБ) на партията, предаде “Фокус”. "Не смятам, че министърът има възможност да попречи на работата на прокуратурата в разследването. Ето защо въпросът за отстраняването му до приключване на проверката не е обсъждан на бюрото", каза още Станишев. Той допълни, че в крайното си решение ръководството на БСП ще се съобрази с резултатите от проверката на прокуратурата и на ДАНС. Премиерът заяви, че ако има ясни заключения на прокуратурата за нарушения, няма да се поколебае да иска оставката на вътрешния министър, но ще вземе решение на основата на факти, а не на твърдения и лъжи.
Бюрото е препоръчало на министъра докато тече проверката, сегашният главен секретар на МВР Валентин Петров да не изпълнява тези функции. Час по-късно се разбра, че Петров е излязъл в отпуск. Самият той отказа коментар.
Румен Петков ще изработи цялостен доклад за дейността на МВР за последните 18 години, за проблемите, за начина на кадрово израстване в системата на всички звена. Това ще стане до 10 дни. Докладът на министъра трябва да бъде разгледан и от Висшия съвет на партията и от Съвета на коалицията.
По информация на ДАНС на министър Петков е била наложителна срещата с т.нар. братя Галеви, тъй като те не са имали доверие на тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев, съобщи Дарик.
Премиерът посочи, че са необходими структурни промени във вътрешната организация на МВР, особено след създаването на ДАНС. Според него са нужни промени по отношение на използването на специални разузнавателни средства, оперативно-издирвателната дейност, кадровото израстване и мотивацията на служителите в МВР.
Кризата в МВР има разлика от останалите кризи в минали години, добави премиерът. Според него няма потулване на една или друга информация. "Трябва всички да са наясно, че политически чадъри няма и няма да има”, каза още той.
"Много пъти сенчести фактори играят на държавата един и същи номер по един и същ сценарий. Аз заложник в такъв сценарий няма да бъда", каза още Станишев, цитиран от БГНЕС.
НДСВ подкрепя министър-председателя в твърдението му, че ако има достатъчно факти, които уличават в сериозни законови нарушения министъра на вътрешните работи Румен Петков, може да се стигне до оставката му. Това каза зам.-председателят на парламентарната група на НДСВ и говорител на партията Станимир Илчев. В НДСВ са обсъдили излизането в отпуск на зам.-вътрешния министър Цонко Киров, който е от квотата на "жълтите". От НДСВ изслушали шефа на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Той обяснил, че до петък ще е готов докладът за случая в МВР. Според Спасов в доклада има "доста факти, които показват, че в някои случаи Румен Петков е действал в разрез с обществените представи за поведение на министър на вътрешните работи".
Премиерът трябва да реши дали вътрешният министър да излезе в отпуск докато тече проверката на прокуратурата и ДАНС. Това коментира зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи.
Вижте снимки от заседанието на ИБ на БСП