Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по bTV като обяснение за изненадващия развой по проекта, цитиран от БГНЕС. Той беше подписан по време на посещението на руския президент Владимир Путин в края на миналата седмица.
Димитров обяви, че споразумението за газопровода е било „готово към началото на концерта в НДК, но преди извънредното заседание на българското правителството в 9 ч. на 18 януари никой не е могъл да каже, че ще има споразумение”.
България е отстоявала варианта с транзитни такси за държавата, уточни министърът и призна, че тук нашият екип е отстъпил за сметка на по-големите приходи от печалбата на компанията, която се създава за „Южен поток”. От руска страна най-силните аргументи в преговорния процес са били алтернативните трасета за газопровода и собствеността върху природния газ.
Димитров отново подчерта водещата роля на руския и българския президенти в преговорния процес и посочи, че Еворпейската комисия е била добре информирана за усилията на България да сключи споразумение за „Южен поток” и не се е противопоставила. Без да коментират от Брюксел заявиха, че този проект за газопровод не е приоритетен, какъвто обаче е "Набуко".
Тръбопроводите днес се превръщат в същински Клондайк за корупционни схеми и не се поддават на икономически прогнози, тъй като със сигурност ще има разлика в пъти между декларираната и фактическата им стойност, коментира руското регионално издание "Европейская окраина", предаде БТА.
Нито една европейска страна не може да се откаже изцяло от енергийните ресурси на Русия, заяви вчера помощник-държавният секретар на САЩ Матю Брайза, цитиран в "Комерсант". В сферата на енергийната сигурност трябва да се цели не абсолютна независимост от Русия, а създаване на възможности за използване на различни източници на горива и различни пътища за доставката им. Нашата позиция е да осигурим за своите приятели възможности и лостове за постигане на справедливи сделки за енергийни доставки, за да не бъдат те осъществени за сметка на интересите им, каза Брайза.