Това каза депутатът от НДСВ Соломон Паси пред "Фокус". По-добре е да не взривяваме мостове между хора, които са водили битки рамо до рамо в продължение на много години, допълни Паси. Аз, както проф. Огнян Герджиков, съм напълно несъгласен с отлюспванията на достойни хора в партията, изтъкна още Паси и подчерта, че не е удовлетворен от развитията в НДСВ през последната година. Помня добре грешките на СДС от началото на 90-те години на миналия век. Правя каквото е по силите ми, за да предпазя НДСВ от нерадостната съдба на тогавашния СДС, заключи жълтият депутат и бивш външен министър.
Либерализмът е отговорност, а не анархия и когато една политическа партия взема някакви решения, те не могат да бъдат оспорвани безконтролно. Това изтъкна пък председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов пред "Дарик” по повод разделите в НДСВ. Въпрос на дълбоко морално усещане е, когато човек бъде избран с дадена партийна листа той да спазва и логиката и политиката на тази партия. В България нямаме мажоритарен избор и колкото напусналите колеги да твърдят, че трябва да говорят с техните избиратели, това са избиратели всъщност на каузата на НДСВ, а не на някой отделен човек, подчерта Пламен Моллов. Той припомни, че именно хората, които сега напускат, говореха за моралната необходимост когато един човек напусне парламентарната група, да напусне и парламента.
Молло изтъкна, че още от 2003 г. НДСВ се стреми да води политика на отваряне „надолу” към хората и структурите си. Този процес започна със смяната на Пламен Панайотов като председател на ПГ на НДСВ тогава. Тази политика продължи и сериозните вътрешни противоречия започнаха, когато по време на конгреса част от старото ръководство видя, че не попада в новото ръководство. Трябва да обърнем внимание, че всички жалби, оспорващи конгреса, са подадени по едно и също време и са с почти еднакъв текст, каза председателя на ПГ на НДСВ и допълни, че няма пряка връзка между това, което се случва в НДСВ и промени в състава на Министерския съвет.
На брифинг в Монтана пък местният депутат доц. Борислав Великов заяви, че е огорчен от изключването му от НДСВ и смята това за голяма грешка. Той коментира, че за разлика от други изключени свои колеги не би казал, че се е чувствал некомфортно в НДСВ. Великов сподели, че много от останалите в партията депутати и активисти са му казали, че смятат изключването му за несправедливо. Официалното обяснение, което е получил за изключването си, е чу не е съдействал за оттегляне на жалбата на монтанския активист срещу решенията на третия конгрес на партията. Това е некоректно, защото аз разговарях с него, но не успях да го убедя, изтъкна Великов.