Чрез тази монументална акция пътната полиция смята да заостри вниманието на шофьорите и пешеходците и да ги накара да спазват правилата за движение. Сред предложените кръстовища са площадът пред Пантеона на възрожденците, кръговото движение пред сградата на ОДП и по булевард „Липник”. Процедурата за поставяне на монументи в града, обаче, е сложна и русенският общински съвет тепърва ще трябва да се произнесе до колко смачканите автомобили се вписват в градската архитектурна среда, предаде БГНЕС.
Само преди два дена пред Катедралата в центъра на Варна бе поставен помлян в тежка катастрофа автомобил, а преди 7 месеца по инициатива на БЧК и "Лев инс" над кръстовището на бул. “Черни връх“ и бул. “Н. Й. Вапцаров в София "висна" билборд с автентична смачкана кола. И двете акции са своеобразно предупреждение към безразсъдните шофьори и призив към всички участници в пътното движение да спазват правилата за безопасност.
Черната статистика сочи, че всяка година по пътищата на нашата страна при пътнотранспортни произшествия загиват около 1000 души, над 11 000 биват наранявани, а броят на загиналите пешеходци в есенно-зимния период нараства до 40 процента от всички убити при пътни инциденти, като 70 процента от убитите са в тъмната част на денонощието. По повод 18 ноември – Световен ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, министърът на вътрешните работи Румен Петков призова всички институции, неправителствени организации, училищата, медии и др. да обединят усилия и да направит пътищата безопасни за всички.