За тези учебни заведения се обмисля вариант за съкращаване на междусрочната и пролетната ваканция, както и удължаване на учебната година с една седмица. Това ще стане ясно до края на месеца, съобщи Милка Коджабашиева, директор на дирекция “Координация и контрол на средното образование” в МОН, предаде "Фокус". На срещата в МОН между Даниел Вълчев и регионалните инспекторати е било решено за училища, където учителите са участвали в стачка в рамките на 15 учебни дни, компенсирането на учебния материал да става с преструктуриране на учебното съдържание, увеличаване на консултациите за учениците и ограничаване на екскурзии и походи. Това решение е окончателно.
Няма да се съкращава учебният материал, заяви Милка Коджабашиева. Задължително е всеки учител, участвал в стачката, да направи преразпределение на уроците. Това преразпределение трябва да бъде утвърдено от директора на съответното училище, а отговорността за преразпределението ще се носи както от учителя, така и от директора.
Милка Коджабашиева заяви, че не трябва да се стига до драстични комбинации на уроци, които да претоварят учениците, защото ефектът ще бъде негативен. В същото време трупането на оценки не трябвало да се превръща в самоцел. При изпитване върху домашното също може да се поставя оценка, допълни Коджабашиева.
Не може да има повече от една класна работа на ден, както и контролна и класна в един и същи ден, каза още тя.
Учители от 1284 училища са участвали в повече от 15 учебни дни в стачката, съобщиха от МОН. До 15 учебни дни са стачкували учители от 547 училища. Ефективната стачка в училищата продължи от 24 септември до 2 ноември. Така максималният брой пропуснати учебни дни е 28, отбелязват от МОН.