Решението на президента вече е влязло в сила, добави министърът. В условията на извънредно положение на цялата територия на страната са въведени ограничения върху организирането на улични акции, на стачки и върху разпространението на информации по радиото и телевизията, посочи министърът.
"Събитията в Грузия са очевидно свързани с Русия", подчерта говорителят. В тази връзка посланикът на Русия в грузинската столица бил извикан във външното министерство, посочва Ройтерс. Над 360 души потърсиха днес медицинска помощ в различни болници в Тбилиси, съобщи ИТАР-ТАСС. Голяма част от тях са били ранени при сблъсък със служители от специалните части за борба с масови безредици на грузинското МВР, посочва агенцията. При разгонването на демонстрантите били използвани сълзотворен газ и водни оръдия. Повечето от пострадалите са с признаци на отравяне със сълзотворен газ, има и хоспитализирани с травми от гумени палки и гумени куршуми, съобщи агенция РИА "Новости".
В центъра на Тбилиси, където шести ден продължават протестите на опозицията, са разположени допълнителни армейски подразделения.
Грузинският президент Саакашвили обвини в сряда руските специални служби, че разпалват граждански бунт в страната и обяви, че няколко руски дипломати ще бъдат изгонени за шпионаж. Преди това руският външен министър Сергей Лавров отхвърли твърденията му. "Загрижени сме от случващото се в Грузия, каза Лавров. Сигурен съм, че грузинският народ заслужава по-добро бъдеще и може да разчита на подкрепа от Русия", добави министърът.
Протестите в Тбилиси започнаха миналия четвъртък. В първите демонстрации участваха около 40 000 души. Опозицията недоволства от прокараното под натиска на президента решение за парламентарните избори. Те трябваше да се произведат през пролетта на идната година, но съгласно решението ще бъдат отложени с около шест месеца, припомня БТА.