Това съобщи говорителят на ЦИКМИ Бисер Троянов, предаде "Фокус". Комисията е разгледала три други сигнала - единият от сигналите е за смяна на член на секционна избирателна комисия; другият – за неправилно преброяване на бюлетини – такива сигнали са постъпвали през цялата седмица в ЦИКМИ. Последният сигнал е за невалидност на вота, тъй като в бюлетини е било подчертано името на един от кандидатите, а за валиден се смята единствено вотът, само ако той е отбелязан в квадратчето.
В деня за размисъл са забранени всички действия, които имат характер на предизборна кампания - агитации, митинги, публикации, социологически проучвания за изборите. Не е разрешено поставянето на агитационни материали в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от сградите, в които са разположение се произвежда вотът.
МВР е разпоредило на звената "Български документи за самоличност" към Столична дирекция "Полиция" (СДП) и Областните дирекции "Полиция" (ОДП) в страната да съдействат на всички български граждани, които желаят да упражнят правото си да гласуват. Звената за издаване на документи за самоличност ще работят на пълен работен ден събота и неделя. Удостоверенията ще се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност (лична карта и лични /зелени паспорти) и невъзможност да бъде издаден нов. За целта до 15.00 часа утре желаещите трябва да подадат лично молба за издаване на удостоверение в СДП, ОДП или в РПУ. От 15.00 часа до 17.00 часа в неделя молби ще се подават само в СДП, ОДП и всички районни полицейски управления към СДП.
В деня на балотажа се забранява продажбата на алкохол от 6.00 до 20.00 ч. Тя не се отнася за обществени заведения, в които ще има семейни и обредни ритуали, както и за продажба на спиртни напитки на едро и за продажба на бира, съобщиха от Столичната община.
В неделя ще се гласува за кметове на 162 общини, 33 района и 1 243 кметства, сочат данните на ЦИКМИ. Общо 2504 са кандидатите за кметове на кметства. 60 са кметствата, където има по трима кандидати, тъй като на второ място при изборите на първи тур са се класирали по двама кандидати с един и същи резултат, а само в едно кметство има четирима кандидати на втори тур, като на второ място се подреждат трима с равни резултати.
От БСП самостоятелно се явяват 588 и 16 в коалиция, от ГЕРБ - 315 и 51 в коалиция, от ДПС - 231 и 19 в коалиции, от НДСВ - 134 и 72 в коалиция, от "Атака" - 47 и 5 в коалиция, от ДСБ - 34 и 120 в коалиция, от СДС - 85 самостоятелно и 142 в коалиция.
От ЦИКМИ съобщиха, че бюлетините за гласуване на балотажа ще бъдат по-малки от тези на първия тур, но ширината им е същата. Ще има изписани само имената на кандидатите за кмет, където са по трима или четирима съответно бюлетината ще е с един или два реда по-дълга. Тя отново ще се сгъва, а на гърба й ще бъдат поставяни по два печата, както на първия тур, след което бюлетината ще се поставя в плик и ще се пуска в урната.