Пресконференцията беше по повод приключването на туинингпроект "Химикали и храни", финансиран от ЕС с 2.8 млн. евро и съфинансиран от българското правителство с 0.7 млн. евро.
На пазара се срещат царевично брашно (българско производство и внос), пуканки (внос), соево брашно (внос), колбаси със съставки от генномодифицирани соеви зърна (българско производство), соеви изолати и гранули (внос). Те, обаче, нямат никакви обозначения, че съдържат или са произведени от ГМО (генно модицифирани организми) както изисква европейското законодателство и българското законодателство.
Търговците са задължени да изписват върху етикетите "Този продукт съдържа генетично модифицирана съставка" и да се обозначи каква е тя. В 10 от около 200 проби, взети от началото на годината, на хранителни продукти е открито наличие на генномодифициран материал. Той е разрешен в ЕС, но не е обозначен на етикета. Разрешените в ЕС генномодифицирани организми и генномодифицирани хранителни продукти са няколко вида царевица (един от тях е сладката царевица, която директно се консумира), един вид соя и рапица. Преди около три месеца у нас е внесен соев изолат, който е произведен от ГМО, но не е имал разрешение за пускане на пазара. Изолатът е трябвало да бъде използван за производство на соеви колбаси, той обаче е бил изгорен, преди да стигне до потребителя. Производителите на ГМО и на хранителни продукти твърдят, че те са безвредни за човешкия организъм. На практика, тъй като ГМО са отскоро на пазара, никой не е правил дългосрочни изследвания. 70% от европейците се противопоставят на ГМО, особено настойчиви в това отношение са германците и австрийците.
Три промишлени гама-облъчвателя - към "Софарма", "ГИТАВА" ООД и към Института по криобиология и хранителни технологии към Националния център за аграрни науки, са декларирали намерения да облъчват храни, след като бъдат приведени според новите изисквания в България. Облъчените храни са тези, които са обработени с йонизиращо лъчение. Заради подобряване на качеството им в света се облъчват повече от 40 вида храни - картофи, лук, билки, чай, зърно, брашно, бобови растения, плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, риба, ядки, кафе на зърна и др. Облъчването на храни се прилага в над 50 държави. Облъчените храни не са изкуствено радиоактивни и не е установен повишен микробиологичен риск за човешкото здраве от облъчването, стана ясно на пресконференцията.