На този етап обаче Алексей Сотсков от "Мечел" е отказал коментар пред изданието. Да се говори за възможни претенденти е много рано, заявява и представител на АП, информира в. Дневник.
В момента АП търси оценител за нова оценка на централата. През април приватизационното ведомство прекрати преговорите с гръцката РРС с мотива, че срокът за подписване на приватизационния договор е изтекъл, без да е окончателно парафиран. Гърците оспориха това решение в съда, като делото е насрочено за средата на септември. Предварителното изпълнение на сделката обаче не е спряно, което позволява на АП да обяви конкурс за оценител, а по-късно и да обяви нова процедура. Основният въпрос, по който не се постигна съгласие с гръцкия купувач, беше комплексното разрешително на централата, което е от компетенциите на екоминистерството. През следващата година ТЕЦ-ът трябва да спре един от блоковете си заради изискванията за вредните емисии на газове.
"Ведомости" посочва, че "Мечел" не се отказва от надеждата да придобие енергийни активи в България. Името на компанията се сочи сред евентуалните кандидати за покупката на 49% от "Топлофикация - Русе" от холдинга "Словенске електрарне", който беше избран за купувач от АП. Засега обаче екипът на Тодор Николов още не е решил дали ще приключи сделката със словенците, или ще я прекрати, тъй като до момента не е платена цената по сделката. Също така АП не е уведомена за намерението на холдинга да продава все още непридобития пакет от "Топлофикация - Русе". Условията на търга, който словенците са обявили, предвижда и договор за доставка на въглища за четири години с опция за удължаването му след 2012 г. Минималната цена, която "Словенске електрарне" иска за пакета, е 42 млн. евро.
Анализатор от руската компания "Антон" Сергей Аринин коментира пред "Ведомости", че "Мечел" чрез евентуална успешна сделка в България за покупка на енергийно дружество ще получи пазар за въглищата си, но ще бъде подложена на конкуренцията от страна на "Енел" и ЕON, които имат силни позиции на българския енергиен пазар.