Така ще се компенсират хората с най-ниски доходи, заради въвеждането на плоския данък от 10%. Това заяви премиерът Сергей Станишев в село Арда на традиционния събор. През селото се предвижда да минава трансграничният път горна Арда – Паранести.
От въвеждането на единна ставка за облагане доходите на физическите лица през 2008 г. ще спечелят всички работници, смята премиерът. Той посочи и част от механизмите – за свободните професии чрез признаване на част от нормативните разходи, за работещите в публичния сектор чрез увеличение на номиналната заплата (заплатата без влиянието на инфлацията - бел. ред.).
Сегашното увеличение на цените на зърното и хляба е свързано предимно с лошата реколта заради сушата, коментира още премиерът. Той обаче не отговори директно на въпроса дали ще деблокира част от държавния резерв, за да се компенсира недостига, съобщи Нова телевизия. Станишев ще свика комисията, която бе сформирана при влизането на България в ЕС и има задача да наблюдава движението на цените. В зависимост от информацията ще направи конкретни предложения за възможни мерки във връзка с повишението на цените на зърното и хляба, съобщи БНР. Засега инфлацията в страната е в предвидимото според бюджетните прогнози, смята Станишев.