В статия със заглавия "Замесени ли си американците в разбиването на Суперджета?" вестникът цитира източници от военното разузнаване ГРУ, които разкриват, че търговските съперници на Русия в сектора на гражданската авиация имат интерес от провал на Суперджета.

"Разследваме тезата за промишлен саботаж", заявява източник от ГРУ. Той подчертава, че Русия "отдавна следи дейността на ВВС на САЩ налетището в Джакарта". "Знаем, че имат специална технология, с каквато и ние разполагаме, която позволява да се блокират сигнали от земята и може да причини изкривяване на анализа на летателните параметри. Може би тук това е причинило смущенията", казва източникът.

Катастрофата се случи по време на демонстрационен полет на Суперджет 100 - съвсем нов модел на самолетостроителя Сухой, който е надеждата на руската гражданска авиация. На борда имаше 45 души, повечето индонезийци освен осем руснаци, един французин и един американец. Всички са загинали.

Намерена е една от двете черни кутии на самолета. Руските и индонезийските власти засега нямат обяснение за катастрофата. Руски официални представители имат навика да обвиняват Запада, особено САЩ, в саботаж. Едно от обясненията на руски медии и военни представители за потъването на подводницата "Курск" през 2000 г., в което загинаха 118 души, е, че тя е била потопена от американците, отбелязва АФП.