Служители на Пето районно управление заловили 20-годишния рецидивист, гастрольор от провинцията, който се специализирал в кражби на пари от трудно подвижни хора на преклонна възраст.

В рамките на месец били регистрирани четири престъпления, извършени в кв. „Левски”. Жертвите сигнализирали в полицията за посещения в домовете си от непозната млада жена. Била около 25-годишна, с изрусена коса и тъмна кожа. Твърдяла, че дължи пари на техни роднини.
Докато разговаряли на входната врата, тя молела да я поканят вътре, за да запишат мобилния й телефон за връзка. Влизайки в жилището, "гостенката" оглеждала обстановката и за секунди пребърквала връхните дрехи на закачалките в коридора или грабвала портфейли и портмонета, оставени на видно място.

На 1 юли възрастна жена се разделила с 1100 лева, оставени в престилка, висяща на закачалка. Следващата кражба била на 40 лева от портфейл на собственика , третата – на 630 лева и златни накити, а при последната – на 1 август, възрастен мъж се се разделил с часовник „Сейко” и портфейл с неголяма сума пари.

В хода на разследването със съдействието на криминалисти от сектор ”Превенция и контингент” в столичната дирекция била установена самоличността на "крадлата". Оказало се, че това е мъж, преоблечен в женски дрехи. 20-годишният И. Б. от Лом е известен на полицията за измами, наскоро излязъл от затвора след изтърпяване на присъда за подобно престъпление.
Пребивавал в столицата и преди два дни при обход на кв. „Суха река” автопатрул го засякъл и заловил на ул. „Тодорини кукли”.

Измамникът е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение за кражба, която представлява опасен рецидив. Той вече е разпознат от потърпевшите.