Образуваните отпадъци през 2010 г., за която са последните официални данни, са 15 млн. тона, като само 3 млн. от тях са битови.
За съжаление обаче 25 процента от отпадъците са от пластмаса и се запазва високото потребление на хартиени, картонени и пластмасови опаковки, които са трудни за рециклиране, съобщи на пресконференция директорът на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Ваня Григорова, цитирана от БТА. Тя посочи, че намаляването на отпадъците се дължи на разделното събиране, откриването на регионални системи за управление на отпадъците и най-вече на съвестта на гражданите.

Докладът за състоянието на околната среда за 2010 г. отчита намаляване на вредните емисии във въздуха, като емисиите на фини прахови частици са с 62 на сто по-малко.

Най-големите замърсители са енергетиката и транспортът, а потреблението на биогорива в транспортния сектор остава незначително. Състоянието на подземните и повърхностните води се подобрява, увеличава се площта на горите и на защитените територии, обобщиха експертите.
Те отчетоха, че пред 2010 г. са се появили 68 нови свлачища, а при 34 на сто от обработваемите земи се наблюдава ветрова ерозия на почвата.

Кметовете на общини, където има населени места с над 10 000 жители, трябва да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци. Това записаха междувременно депутатите, които приеха на второ четене текстове от Закона за управление на отпадъците. Кметовете трябва да осигурят площадки за едрогабаритните и опасни отпадъци.

Предвижда се площадките да се изградят в срок от две години от влизането на закона в сила.
БСП поискаха задължението на кметовете да отпадне, защото общините нямат пари за изграждането на площадките. От Комисията по околната среда отбелязаха, че отпадъците могат да носят и финансова полза на общините, ако са правилно управлявани.