Разпоредбата за плащане на продуктова такса влиза в сила от 1 октомври 2012 г., съобщиха от МС.
Намерението е да се въведе продуктова такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за съхраняване и пренасяне на стоки.

Облагането с продуктова такса на найлоновите торбички ще доведе до тяхното поскъпване. Предлагани в хипермаркетите те ще струват 1.05 лева, пресметнаха от Българска асоциация „Полимери" още преди два месеца.

От 1 октомври само задължителната такса ще бъде 35 ст., от началото на 2013 г. - 45 ст., а от началото на 2014 г. - 55 стотинки.
Който иска да пазарува неекологично, ще трябва да си плаща солено за това, заяви преди дни министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Изключение ще правят торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени по стандарт.

Досега продуктовата такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона. Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на този вид опаковки, които замърсяват околната среда.
Така ще се стимулира многократната употреба на други разновидности - текстилни, биоразградими и др., мотивират се от правителството. За постигането на по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, се въвежда задължение за лицата, които ги предлагат на пазара, да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда за техните количества.

Според асоциация "Полимери" целта за опазване на околната среда няма да се постигне с въвеждането на рестриктивните мерки, а трябва да се подобри събирането и последващото рециклиране на продуктите от пластмаса, каквито са и полиетиленовите торбички. Полиетиленът можел да се преработва над 30 пъти.