Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов в началото на октомври м.г. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Той обясни, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

Лечебните заведения, в които ще бъдат инсталирани от днес устройствата, са столичните УМБАЛ „Света Анна“, Първа градска болница, АГ болница "Света София" и Онкологичната болница, както и МБАЛ-Русе.

Фирмата-изпълнител на договора е осигурила безплатно до 3 устройства за генериране на Уникален идентификационен номер. Тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на регистрационната система.

Петте болници няма да бъдат задължени да регистрират в новата система всеки пациент. Задачата ще е единствено да се проследи работата на системата в реални условия и да се изчистят непредвидени грешки, които ще възникнат по време на работа.

Едновременно с работния тест, предвиден в договора, по решение на Надзорния съвет, НЗОК до дни ще започне и пилотен проект, който включва внедряването на системата в 20 болници.


АНКЕТА: Одобрявате ли работата на Петър Москов?