Това съобщи пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов.

Той посочи, че всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ, като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината. За възрастните хора, които страдат от няколко хронични заболявания, те ще са повече. Останалите пациенти няма да зависят от това колко направления има в чекмеджето на личния лекар, увери Москов. 

Ние ще разпишем ясно системата за хоспитализация. Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване”, категоричен бе министърът.

Той обясни, че ще бъде приложено добре забравеното правило – какви са критериите един пациент да влезе в болница и какви са критериите да бъде изписан.

Петър Москов посочи още, че в края на ноември в болниците в големите градове ще бъде въведена модерна високотехнологична апаратура за лъчетерапия и радиохирургия, която ще спести пари на родните пациенти.

"Според най-консервативните изчисления годишно българските граждани вкарваха за нуждите на здравето си по половин милиард в турски болници. Сега вече в България имаме високотехнологична апаратура, така че да не се налага наши сънародници да ходят в Турция, за да се лекуват", заяви здравният министър.

Относно проблема с липсващите ваксини за децата министърът беше категоричен, че имунизациите за новородените вече са изцяло осигурени.

"Що се отнася до реимунизацията на 6-годишните, тя ще бъде възстановена до края на тази година", допълни той.

Вчера министърът на здравеопазването съобщи, че проектите на основния и допълнителния пакет здравни услуги, които НЗОК ще заплаща за осигурените пациенти, са готови, но не са остойностени. По думите му пакетите не делят пациентите според техните заболявания, а според това дали състоянието им е по-тежко или по-леко.

Реакциите

От Сдружението на частните болници определиха като ненужна идеята на здравния министър за въвеждане на персонален пръстов идентификатор при постъпване в болница.

"Предполагам, че министърът го е споменал във фигуративен, преносен смисъл. Ролята на пръстов отпечатък може да играе и лична карта, и лично електронно досие, което, според мое мнение, е напълно достатъчно, за да бъде индентифициран и ако има някакви съмнения в неточност, некоректност, или направо да го кажем - злоупотреба с тези данни, това да може да бъде установявано", заяви Красимир Грудев от сдружението.

От НЗОК отказаха коментар по темата, като обясниха, че и в момента в болница се постъпва и изписва чрез проверка на личната карта на входа и изхода на лечебното заведение.

АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?