За част от заповедите на вече бившия министър стана ясно снощи, след като бе съобщено, че на 23 юли т.г. Андреева е уволнила шефа на "Пирогов" проф. Миланов, а на 4 август съветът на директорите на лечебното заведение - проф. Веселин Василев, проф. Димитър Раденовски и доц. Христо Цеков, се е събрал и е избрал доц. Цеков за поста.

Днес от пресцентъра на здравното ведомство съобщиха, че служебният министър д-р Мирослав Ненков е подписал протоколи за прекратяване на процедурите по отстраняването от длъжност на проф. Миланов, както и на директорите на УМБАЛ „Георги Странски“- Плевен  и „СБАЛ по Онкология“-София - д-р Наташа Манева и д-р Валентин Ангелов.

Оказало се, че в последния си работен ден Таня Андреева е подписала заповеди и за тяхното уволнение, съобщи "Фокус", като се позова на служители в МЗ.

Андреева опитала да уволни и проф. Генчо Начев

Пред "Фокус", бившият началник на ВМА и настоящ зам.-кмет на София с ресор "Здравеопазване" ген. Стоян Тонев заяви, че е имало слухове за искани суми между 15 и 50 000 лева от Таня Андреева. Бившата министърка искала парите от болнични шефове, за да не ги сменя. Тя дори опитала да уволни директорът на кардиологичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Безпринципното назначение на членове на борда на директорите на някои болници накара шефовете сами да си подадат оставката, защото за тях беше унизително да вписват като нови членове хората, които тя е предложила. Например ИСУЛ и УМБАЛ „Александровска болница”. Тук нивото на некомпетентност достига опасни размери за самата система. Да не говорим за безумията и нейния опит да смени директора на "Света Екатерина" проф. Начев - един блестящ лекар и ръководител", заяви ген. Тонев.

По думите му, в последния ден на работа на Таня Андреева, лекари са били привиквани и карани да подписват нови технически задания, което е абсолютно незаконно.

"Имам известно съмнение, че смяната в „Пирогов” е свързана със спецификацията на обществената поръчка на шоковата зала в болницата, тъй като и тя бе сменена в последния ден, което освен моралния момент е и незаконна”, допълни Стоян Тонев.

Смени в бордовете

Таня Андреева е направила и промени в бордовете на директори на пет големи болници в страната, без да смени техните изпълнителни директори. По разпореждането на Андреева за членове на бордовете са били назначени шефове на дирекции, приближени на бившата министърка.

Няма обаче информация за кои големи болници става въпрос.

От пресцентъра на здравното ведомство официално съобщиха, че е започнала проверка по отношение на слуховете за сменени директори и на други лечебни заведения, като резултатите ще бъдат обявени своевременно.