"Важно е да усъвършенстваме болничната помощ. Това изисква подготовка на здравните заведения и известна децентрализация на монополната сега Здравна каса. Системата, при която функционира единствената обществена каса, отдавна е изчерпала своите възможности", заяви Орешарски пред Нюз7.

Преди дни здравният министър Таня Андреева обяви, че 2 на сто от здравната вноска ще постъпват в частни фондове. НЗОК, в която ще остават 6%, ще бъде надзорен орган. Срещу идеята се противопоставиха от касата и депутати от БСП.

Орешарски изтъкна, че по времето, когато е бил финансов министър, частните болници са взимали около 12% от всички ресурси, които са се насочвали към здравната система от НЗОК, а сега този процент е около 25.

По отношение на лекарствата той отбеляза, че с известно централизиране на доставките (на търговете) ще може до определена степен да се избегне изкуственото завишаване на цените. По думите му това е важно, за да се освободи ресурс, с който да се подобри качеството и финансирането на самите здравни услуги.

За административните реформи

Предстои да се направи преглед и на административните структури, като ще се оптимизират някои звена, така че да няма дублиране на функции и разхищение на ресурси.

Преди дни стана ясно, че финансовото министерство е изпратило писмо до всички ведомства, агенции и държавни институции с искане за съкращения на персонала с 10%. Вчера премиерът обеща, че съкращенията няма да бъдат автоматични за всяко ведомство и няма да са "твърдо 10%".


За енергетиката


Премиерът напомни, че беше сменен ценовият модел. Той похвали новия състав на ДКЕВР, който по думите му "стои значително по-добре по отношение на регулаторния контрол на функции".

Той каза, че ще продължи по-стриктният контрол върху дейността на ЕРП-тата, което е в интерес на гражданите.

"Енергетиката никога не е била по-зле. Заварихме огромни дефицити. Вътре в системата взаимната задлъжнялост така е набъбнала, че започва да влияе задържащо на цялата икономическа система", коментира премиерът.

Според него не може наведнъж да се въведат ВЕИ-та колкото един ядрен реактор и да се иска устойчивост на енергийната система.
Още повече, че това са източници, които са в пъти по-скъпи отколкото традиционните, подчерта Пламен Орешарски.