Най-късно през септември 2014 г. ще има промяна на здравноосигурителния модел, каза вчера пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя посочи, че са водени разговори с премиера Пламен Орешарски и с екип от експерти за въвеждане на втори стълб на здравно осигуряване, който ще работи с поне 2% от ресурса на Здравната каса.

Министър Андреева допълни, че Здравната каса най-вероятно ще бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността на фондовете, но основно договорите на лечебните заведения ще бъдат сключвани с осигурителните фондове.
Тоест с тях ще се покрива основният пакет от дейности в болниците.

Министър Андреева посочи, че са били обсъждани и други варианти, но този е най-вероятният да се реализира.

Смятам, че това е начинът за по-добър контрол и по-добра защитеност на пациентите, каза още тя и уточни, че концепцията все още е в работен вариант.

"Монополното положение на НЗОК е в основата на трудно въвеждане на механизмите за събиране и разходване на средствата”, каза неотдавна Пламен Орешарски.

Експерти се питат как със същите пари (8% здравна вноска) ще се финансира по-добре здравната система, как само с 2% ще се справят частните фондове, ще бъдат ли способни те да събират и разходват по-ефективно вноските, какви клинични пътеки ще предлагат здравните фондове и НЗОК и с какво качество, за да има реална конкуренция. Според експерти, ще се предлага еднакъв пакет от Касата и от фондовете.

Остават без отговор и въпроси за статута на фондовете (солидарни, по индивидуални сметки) и за регулацията им.