Пред БНТ проф. Пилософ обясни, че на вчерашното заседание на фонда са разгледани преписките на около половината от чакащите одобрение деца, които са близо 60, а следващото заседание е насрочено за следващата сряда.

"Вчера бяха разгледани част от най-спешните преписки на деца, които кандидатстват за лечение в страната или чужбина. И мисля, че успяхме да разгледаме половината и следващата седмица, вероятно в сряда, ще има още едно заседание, на което да разгледаме останалите. На практика забавяне в разглеждането и вземането на решения няма да има", категоричен бе шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина. Той добави, че взимането на решения за спешните случаи е основната причина, поради която той е решил да заеме овакантения пост във фонда.

В рамките на 15 дни проф. Пилософ ще се запознае с работата и ще предложи план за промени на Министерството на здравеопазването, така че дейността на фонда да бъде оптимизирана. Той заяви още, че ще работи с всички служители на фонда, които са на лице, останали от бившата администрация. Общо те са трима. Така професорът отхвърли съмненията, че ще отстрани представителите на медиите от Обществения съвет към фонда.

Владимир Пилософ каза още, че преди 3 години е имало неща, но не съмнения за злоупотреби, а принципно в организацията на работата на фонда, "които на мен лично не ми харесваха".

"И смятах, че има известни възможности за рационализиране на работата и дори тогава бяхме седнали да работим по нов правилник и известни промени, които по една или друга причина не се приеха", обясни той.

По думите му това, което му липсва във фонда е, че досега в неговата администрация не е имало нито едно истинско медицинско лице - лекар.

"Една институция, която ежедневно приема по десетина преписки, които са пряко свързани - това са медицински документи - 90 на сто от тях, и няма медицинско лице, което да е в състояние да анализира тази документация от медицинска гледна точка и много бързо да реагира по тази линия. И мисля, че някои от забавянията се дължат не на това, че фонда не желае нещо да свърши или е забавял съзнателно, но е нямало как да придвижат нещата, защото не са имали съответната компетенция", заяви проф. Пилософ.

В сряда при акция на ГДБОП и прокуратурата бяха арестувани вече бившият директор на Фонда Павел Александров и още седем души. Вчера стана ясно, че Павел Александров е сключил неизгодни договори за близо 500 000 лева. Той излезе от ареста срещу парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Национална мрежа за децата: Фондът да не спира работа

От Националната мрежа за децата, която обединява над 140 организации, работещи с деца и семейства, коментираха, че е жизнено важно Фондът за лечение на деца в чужбина да работи без прекъсване.

В отворено писмо до медиите, от мрежата допълниха, че приветстват всички форми на борба с корупцията, но за тях приоритет са онези дейности, които подпомагат най-уязвимите членове на обществото – децата – да упражняват правото си на здраве, сигурна среда, образование и благоденствие.

"Поради това изразяваме безпокойството си от акцията срещу служители на Фонда за лечение на деца, при която бе прекъснато заседание на Обществения съвет. Независимо от декларираните цели на тази акция, тя бе удар срещу тези силно уязвими семейства на болни деца и ги подложи на огромен стрес. Недопустимо е прокурорската операция да се случва в момент, когато се чакат спешни решения за лечението на деца", заявяват от Националната мрежа.

От организацията настояват за вземане на спешни решения по случаите на децата, които имат нужда от незабавно лечение; за обяснение на предприетата акция срещу институцията; за запазване на Фонда за лечение на деца като независим орган и гарантиране на работата на Обществения съвет към него.

Десислава Хормузова: Върви се към ликвидирането на Фонда

Като показна саморазправа по лични мотиви заради неразбирателство с Министерството на здравеопазването и неговото ръководство, което не е тайна – така Десислава Хормузова от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца определи акцията на ГДБОП, съобщи БНР.

"Започвам да мисля, че има и опит за сплашване на всички, които по някакъв начин са свързани с дейността на фонда", допълни Хормузова, според която най-вероятно действията са продиктувани от желание за контрол върху парите, които възлизат на 12 милиона годишно.

Тя посочи още, че на Фонда са нанесени окончателни щети и с дарителството в този фонд е приключено. По думите й, фондът няма да продължи да съществува в този вид и очевидно се върви към ликвидирането му.

"Разбрахме, че има неправилно изразходвани пари, а не присвоени", допълни Десислава Хормузова.

Родители на болни деца също защитиха Павел Александров и заявиха, че фондът никога не е работил по-добре, подчертавайки, че наскоро прокуратурата е извършила проверка и не е открила никакви нарушения.