"Преди две седмици прокуратурата не е открила нередности във фонда за лечение на деца. Нека правим разлика между борба с корупцията и пиар", призова лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев пред bTV.

Във Фонда за лечение на деца в чужбина току-що е приключила прокурорска проверка, нека главният прокурор Сотир Цацаров бъде попитан как тази проверка е приключила със становище, че няма никакви нередности, а две седмици след това има арести, начело с шефа на Фонда, добави Кънев.

"Аз виждам два варианта – по време на проверката са го покрили или в момента наблюдаваме чист пиар", посочи той.

По думите му битката с корупцията се превръща в много важен елемент от медийното планиране на властта.

Родители определиха акцията като произвол

Междувременно група родители, автори на инициативата "Спаси, дари на...", стоящи зад едноименния сайт, занимаващ се с благотворителна дейност в помощ именно на тежко болни деца, излязоха с декларация, в която действията на разследващите са определени, като "управленски произвол", съобщи mediapool.

"Свидетели сме на поредния управленски произвол, маскиран с нелепи обвинения за злоупотреби във Фонда за лечение на деца. Всички досегашни проверки, включително и приключилата преди месец на прокуратурата, завършиха с мнение, че няма данни за каквито и да е закононарушения", се посочва в позицията.

Българският дарителски форум: Никога не е имало сигнали за корупция

Никога не е получаван сигнал за поискан подкуп от родители, коментира Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която е част от обществения съвет на фонда от създаването му през 2010 г.

По процедурата молбите за лечение задължително минават на одобрение през гражданския съвет, който обаче не се разпорежда с финансовите въпроси.

"Никога не се е случвало да получим сигнал за подкуп. Имали сме многократни обаждания на родители за техни притеснения за начина за лечение, за лечебното заведение и други такива, но никога за корупция", каза пред БНР Величкова.

От Обществения съвет: Фондът работи перфектно

Ревизия във Фонда за лечение на деца, наредена от Министерството на здравеопазването и приключила в края на февруари тази година, не откри нищо нередно, каза по БНР доц. д-р Анелия Буева от Обществения съвет към Фонда.

На едно от обвиненията, че целенасочено са изпращани деца в определени болници в чужбина, доц. д-р Буева отговори, че Фондът за лечение на деца в чужбина винаги се е съобразявал с мнението на специалисти, преди да изпраща деца в чужбина.

"Хората, които изпращат мнение за даденото заболяване, те посочват най-добрата болница. Аз не си спомням случай, в който да е пренебрегнато мнението на специалиста и да сме решили, че на нас не ни харесва достатъчно, защото ние не сме компетентни да направим това", коментира доц. Буева.

Компетентен да посочи мястото е специалистът, консултантът на Фонда. Те са трима за всяко дете, добави тя.

Д-р Буева каза, че не знае в какво точно е упрекнат арестувания бивш директор Павел Александров, при положение, че Фондът работи перфектно.