Имат ли добавена стойност спестовните програми, които живото-застрахователните компании предлагат в сравнение с традиционните начини на спестяване?

Октомври е месец на спестовността. В последната му неделя, традиционно за света  (от 1924 година) и никак не чуждо за България (от 1951 година) се отбелязва Световният ден на спестовността.

Няма човек, който да отрича спестяването или който да не желае да спестява. А на българина това му е заложено в природа. Поговорки от типа “Бели пари за черни дни” определят народопсихологията ни в тази посока.

В едно с традиционните начини на спестяване все повече популярност добиват алтернативните. Търсенето на алтернатива осигурява така необходимата сигурност на спестяванията (97 % от спестяващите търсят сигурност на парите си). Сигурността се изразява в единственото, което дава максимална гаранция – правилното разпределение на парите. Никога всичко на едно място и по един начин.

Застраховките Живот заемат достойно място сред алтернативните начини на спестяване с няколко основни преимущества.

Сигурност
Класическите застраховки Живот осигуряват 100 % гарантирана спестена сума в края на периода, независимо че този период може да бъде след 20 – 30 години. Застраховките Живот, свързани с инвестиционен фонд от своя страна, покриват тази нужда с дългосрочен хоризонт на спестяване, който със сигурност изглажда, каквото и да е рязко движение на пазара и с разпределение на спестяванията в различни финансови инструменти (облигации, акции, суровини), в различни държави (Европа, Азия, Америка), в различни сектори на икономиката.


Финансова дисциплина

Всички предпочитаме да харчим, вместо да спестяваме.  Тогава на помощ идва планираното спестяване, посредством Застраховката Живот. Тези програми помагат парите за сериозните финансови цели в живота на един човек (защита на стандарта в късни години, добро образование  за децата) да не отиват в друга посока (нова печка, пералня, пътуване и други).


Защита на спестяванията от непредвидени обстоятелства

Замисляли сте се за какво най-често се използват спестяванията? Кога, без дори да се замислите за финансовите последствия, прибягвате до заделените си пари?  При неблагоприятни обстоятелства, свързани със здравето, например, спестяванията се стопяват. Единственият финансов механизъм, който може да защити спестяванията при подобни събития е Застраховката Живот с включени допълнителни застрахователни обезщетения при заболяване и злополука.

Данъчни облекчения

Застраховките Живот ползват данъчни облекчения. На практика това е сигурна допълнителна доходност на Вашите пари.

Естествено, няма как човек да бъде специалист по всичко (освен в един знаков български черно-бял филм). Поради тази причина е разумно да се доверим на финансов или застрахователен консултант и на база на предоставената информация, всеки сам да избере по какъв начин да разпредели качествено парите си.


Mетлайф България


Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.