Миналия петък  работещите в Агенцията за социално подпомагане спряха работа за час в знак на протест заради лошите условия на труд и ниските заплати и заплашиха, че ще преминат в ефективни стачни действия.
Трудовото им възнаграждение не е увеличавано от четири години. Средната заплата в агенцията е 400 лв., но има хора, които след удръжките на практика получават минимална и под минималната работна заплата, твърдят от синдикатите и настояват тя бъде повишена с 35%.

Днес Дянков заяви, че заплатите на социалните работници ще бъдат увеличени още през юли, това била и една от целите на промените в Закона за държавния служител, предаде "Фокус". Той призна, че в социалната сфера възнагражденията не отговарят на подготовката и образованието на служителите.
„Затова ще увеличим заплатите им, а не защото протестират", подчерта обаче той. 

Министърът добави, че предстои да бъде решен и проблемът със заплащането на музейните работници, както и на служителите в някои други държавни структури.

След протеста на социалните работници министър Тотю Младенов заяви, че започва преговори със Симеон Дянков за увеличение на заплатите, но от 1 януари 2013 г., тъй като в момента такова увеличение не било възможно. 
Той обеща и подобряване на материлната база в агенцията, най-късно на 23 май социалните работници да получат парите за работното си облекло, а до края на годината те да  бъдат снабдени и с нови компютри.
Днес от ведомството на Младенов съобщиха, че от утре социалните работници в цялата страна ще могат да получат по 250 лева за работно облекло. Това става факт след като в Държавен вестник е публикувана съответната наредба.

Миналата седмица работещите в музеите и галериите също излязоха на символичен протест срещу ниското заплащане на труда им. Заплатите им са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование  - средно 456 лв. в националните музеи и галерии, около 420 лв. в регионалните и общинските. 330 лв. е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен - само с 40 лева по-висока от минималната заплата за страната.