Това каза пред журналисти президентът на синдиката Пламен Димитров след среща с ГЕРБ по проектобюджетите на държавата, на държавното обществено осигуряване и на Националната здравно-осигурителна каса.

За първи път в бюджета за 2018 г. има толкова повече средства, предвидени за заплати, отколкото всеки друг преди това, за съжаление обаче тези средства отиват приоритетно в секторите образование и сигурност, а в други сектори има сериозни проблеми, коментира Димитров.

Малко над 20 млн. лева липсват в бюджета на Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите на работещите в регионалните здравни инспекции, психиатричните болници и центровете по кръвопреливане, каза президентът на КНСБ.

По думите му около 14 хиляди души работят в тези системи и за тях новият здравен министър трябва да намери допълнително средства.

Според КНСБ трябва да бъдат дадени още около 15 милиона за увеличение на заплатите на работещите в социалните заведения и домове.

В сектор земеделие от синдиката искат прехвърляне на 10 милиона лева от капиталови разходи в Министерството на земеделието, храните и горите към средства за персонал, за да се осигури увеличение на заплатите в Агенцията за борба с градушките и в Изпълнителната агенция по горите.

Пламен Димитров поиска да се осигури и нормално финансиране на държавната фирма "Транспортно строителство и възстановяване", която винаги е първа при бедствия и аварии. При наводнения първо те отиват заедно с Пожарната и Гражданска защита да помагат, даде пример той.

Димитров отбеляза, че във фирмата има 4,6 млн. лева забавени заплати и за следващата година няма заложени 1,2 млн. разходи. Очакваме поне там да бъдат намерени тези средства, добави той.

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че това, за което са говорили днес с КНСБ, са "фини настройки", а основните проблеми на практика са решени.

За заплати и осигуровки в бюджет 2018 г. са заделени около 1 млрд. лева, като само увеличението на заплатите е 730 млн. лева, посочи тя.

Ще продължим анализа, ще видим какви са възможностите да се обърне внимание на онези сектори, които са останали пренебрегнати, добави Стоянова.

Споделям мнението, че в сферата на социалните услуги заплатите са доста ниски, там работа на хората на терен е изключително тежка и трудна и трябва да търсим решение, коментира председателят на бюджетната комисия.

Тя посочи, че има добро завишение на единния разходен стандарт за регионалните библиотеки и ще провери защо Националната библиотека не е включена.