В зона "А" извън територията на морските плажове да се разреши поставянето на преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други обслужващи дейности, предвиждат промените в закона, внесени от левицата и приети днес на първо четене.

Условието е да не се надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ.

Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м. 

Зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 метра.

Предвижда се за всички плажове, независимо от тяхната площ, да се въведат еднакви максимални проценти на застрояване – до 2% за преместваеми обекти и до 2% за допълнителна търговска площ.

Според Лиляна Павлова от ГЕРБ, дори и след тези промени на морския бряг ще продължават да изникват хотели.

Предвиждате на пясъка огромни хотели и павилиони и сергии. Оттеглете вашия законопроект, очевидно той страда от сериозни пороци. Няма да има възможност плажовете да се почистват и охраняват”, посочи тя.

Павел Шопов от „Атака” пък коментира:

Истината е, че това е лобистки закон и това е първият лобистки закон, който се внася за 8-9 месеца за разлика от много лобистки закони при ГЕРБ. Ясно е, че тук се гледат интересите на тези, които стопанисват плажове”.

Законът ще бъде приложен така, че да се отнася само до обекти, касаещи техническа инфраструктура, обясни Атанас Зафиров от БСП.

Парламентът прие на първо четене и изменения, внесени от депутати от ГЕРБ. Те предвиждат всяка година най-късно до 1 март по предложение на кмета общинският съвет на общините, попадащи в обхвата на този закон, да определя периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.
Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството да бъде забранено от 15 май до 1 октомври.