ГЕРБ пише закон за великите стари столици

stat
12:35  |  13 септември 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Цветан Цветанов заяви, че така ще покажем богатото си културно наследство Цветан Цветанов заяви, че така ще покажем богатото си културно наследство

Имаме политическата воля да създадем Закон за великите стари столици на България, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Поводът за тази трибунка е не само да говорим за конфронтацията, за политическото противопоставяне, а да дадем заслуженото за старопрестолните столици. Знаем, че страната ни има богата история. Периодът на Първото и Второто българско царство свързваме с Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Много са били дебатите, които са се водили в последните десетилетия за това дали да има Закон за великите стари столици на Република България", каза Цветанов на брифинг в парламента, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че имат политическата воля това да се случи в диалог с местната власт, с гражданското общество и:

"... с тези, които действително възстановяват тези разкопки и експертите, които работят денонощно, за да популяризираме страната си не като поредната туристическа дестинация, а като такава, която дава нещо по-различно“.

По думите му по този начин ще се покаже и представи богатото културно наследство на страната ни и точно затова се нуждаем от такова законодателство.

България има основание да се развие като туристическа дестинация, защото е носител на много древни култури. Нека се обединим около законопроект, който да бъде добър и дългосрочен, призова и депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

„Парите може да не са много, но ако са правилно разпределени и започнем там, където има най-голям поток от туристи, възвращаемостта ще бъде много бърза и много голяма. Останалите обекти няма да бъдат пренебрегнати. Започваме с приоритетните, с големия поток от туристи и възвращаемост, до последната брънка на България, където има културно наследство, трябва да имаме една политика и програма, която да следваме“, каза още той.

По думите на Рашидов без закон няма да се намери форма на финансиране, с която да направим България една от петте най-стари културни дестинации в Европа.

„Единствено в сферата на културата безработицата е 0%. Културните индустрии навсякъде по света са сериозен бизнес“, подчерта Рашидов и допълни, че в Турция приходите от културен туризъм са 21 млрд. долара.
Последно в Политика


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.