49-годишният Иванов бе обявен за невинен и за противозаконно присвояване на чужда движима вещ, съобщиха от пресслужбата на ВКС.

Баретата бе предаден на съд като ръководител на организирана престъпна група, която е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък. Заедно с него бяха обвинени и Ивайло Борисов-Ториното, Златко Гочев, Тихомир Стоянов, Добромир Добрев, Кристиян Лалев, Тодор Цветанов, Петър Цветанов, Стефан Грозданов и Галин Лазаров.

Соченият за дясна ръка на Баретата - Ториното, също е оправдан от съда.

Според върховния съд прокуратурата не е представила по убедителен начин доказателства за това, че Златомир Иванов и останалите подсъдими са били престъпна група. Дори опитите на съда да допълни тези съществени пропуски от страна на обвинението не са достатъчни за осъдителни присъди срещу част от обвинените.

Стефан Грозданов, Петър Цветанов и Тодор Цветанов влизат в затвора за срок между 3,5 и 5 години. Лалев, Добрев и Лазаров получават условни присъди, а Тихомир Стоянов е осъден на глоба в размер на 1000 лева. 

В решението на ВКС се подчертава, че показанията на свидетел с № 28, към които се фокусира държавното обвинение в протеста, са обсъдени в цялост от въззивната инстанция, като с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства.

Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен“, пишат върховните съдии.