Националистът обясни на пресконференция, че в началото на днешното заседание на Народното събрание са се регистрирали 217 депутати, от които седем от "Атака", предаде БТА.

Дори да се бяха регистрирали останалите 16 от националистите, общата бройка щеше да стане 233-ма, т.е. кворумът щеше да бъде 117, обясни той и припомни, че БСП и ДПС заедно могат да осигурят този кворум.

Затова призова медиите да не тиражират информации, че "Атака" е подпомогнала избора на Михаил Миков за председател на парламента.

Според лидера на "Атака" игрите с кворума ги прави ГЕРБ.

"Атака" не е казарма, не казваме кой да се регистрира и кой не. Въпреки че аз лично не бих гласувал за Цецка Цачева. Аз не съм мутра, не съм милиционер и не съм Борисов. "Атака" казва ясно – не подкрепяме Орешарски, Борисов и който и да е чукундур, предложен от него”, коментира Сидеров, цитиран от bTV.

За кандидатурата на Миков гласуваха 118 депутати, против 97, нямаше въздържали се.
За кандидатурата на Цецка Цачева от ГЕРБ гласуваха 96, против 117, въздържал се 1. Така кандидатурата на Миков бе приета и той стана новият председател на 42-рото НС.


На въпрос дали ще осигури кворума при избора на правителство, националистът попита риторично дали нови избори са необходими и заяви, че няма да позволи да се стигне до предсрочни избори по този начин.
Според него ГЕРБ са приготвили сто милиона лева за нови избори, очакват и пари от Турция и ще вкарат и РЗС в парламента.
Той бе категоричен, че няма да подкрепят кабинет нито на Пламен Орешарски, нито на Бойко Борисов.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че така "Атака" са дали решаваща помощ на БСП и ДПС за избор на председател на НС и според него това е уговорка между трите партии.

"Вече няма да се регистрираме и ние, ще стоим в парламента и ще видим сега какъв номер трябва да изиграят за правителство. Не е бойкот. Като не се регистрираме в парламента, сега ще видим как „Атака” трябва да им даде 3-4 души, за да направят правителство". (БСП и ДПС имат 120 депутати - б.р.), заплаши той.

Борисов попита кога е избиран председател с толкова малко депутати (118) и не е ли нормално той да е от първата политическа сила.