"Ще разговарям с президента как да се съкратят сроковете до минути и часове, това ще е само, за да знаят гражданите какво алтернативно правителство бих предложил, че не е в сянка. И тогава ще върна мандата", заяви пред журналисти в парламента Борисов, цитиран от „Фокус”.

Той уточни, че това няма да стане в рамките на една седмица от получаване на проучвателния мандат, каквато възможност дава законът, а на един ден максимум.

След сформирането на новия парламент Борисов бе призован от лидера на ДПС Лютви Местан да върне мандата, без да чака 7 дни. Той го попита риторично защо им на ГЕРБ това време - дали, за да купуват депутати.

42-то Народно събрание започна работа със скандал. "Атака" отказа да се регистрира и не гласува за председател на парламента и така БСП и ДПС прокараха своя кандидат Михаил Миков, който събра повече гласове от Цецка Цачева от ГЕРБ.
От ГЕРБ обявиха, че това е сценарий и напуснаха залата.

Борисов коментира, че така "Атака" са дали решаваща помощ на БСП и ДПС за избор на председател. Според него това е уговорка между трите партии.
В отговор той заплаши, че:

"Вече няма да се регистрираме и ние, ще стоим в парламента и ще видим сега какъв номер трябва да изиграят за правителство. Не е бойкот. Като не се регистрираме в парламента, сега ще видим как „Атака” трябва да им даде 3-4 души, за да направят правителство". (БСП и ДПС имат 120 депутати - б.р.)

Борисов попита кога е избиран председател с толкова малко депутати (118) и не е ли нормално той да е от първата политическа сила. 

На нас ни отива като на първа политическа сила или председателското място, или ще си стоим опозиция там и ще им гледаме сеира. Бог да ги прости – над 120 са жертвите от торнадото (в САЩ, откъдето обаче съобщиха за около 90, а после за 24 жертви - б.р.), ужасно е. А ние тук се занимаваме кой влиза и кой излиза. Те се крият, стоят в залата, а не се регистрират. Това е безпринципно", добави лидерът на ГЕРБ. 

Той заяви още, че трите партии ще използват същия сценарий при съставянето на правителство, макар лидерът на "Атака" Волен Сидеров да заяви, че няма да подкрепи никакъв кабинет в рамките на този парламент. 

Ние бяхме в парламента и честно и почтено си гласувахме. Това, което направиха Местан и Волен Сидеров, просто беше невероятен спектакъл. И аз, като всички граждани, наблюдавах тази уйдурма. Нарочно „Атака” не се регистрира, тогава вече не се говори за 240 депутати, а примерно за 220. Тогава на ДПС и БСП гласовете са достатъчни, за да си направят и правителство, и всички комисии да си изберат и това си е Тройна коалиция”, коментира Бойко Борисов. 

Помолен за коментар на заплахите от страна на Волен Сидеров срещу ГЕРБ, че тепърва ще опознаят страданието, той го призова да си гледа неговата партия. 
Борисов обаче подчерта, че Сидеров е излъгал хората, че ще се прави на коректив на БСП и ДПС, но нямало кой вече да му се хване на номерата. 

По повод скандала на лидера на „Атака” с журналист от СКАТ и полицай, Бойко Борисов каза: „Това са му номерата. Ще напада, ще дърпа, ще предизвиква някой да направи ексцесия и т.н.

"Атака": Регистрацията ни нямаше да повлияе

Регистрацията на депутатите от "Атака" не можеше да повлияе по никакъв начин на избора на председател на парламента, заяви по-късно Волен Сидеров, цитиран от БТА. Той обясни, че в началото на днешното заседание са се регистрирали 217 депутати, от които седем от "Атака".
Дори да се бяха регистрирали останалите 16 от националистите, общата бройка щеше да стане 233-ма, т.е. кворумът щеше да бъде 117, обясни Сидеров и припомни, че БСП и ДПС заедно могат да осигурят този кворум.

"Очакваме от ГЕРБ деструктивно поведение, стимулиране на анархия и на всякакви опити в България вместо стабилност, да има хаос", коментира пък Мая Манолова от БСП, която бе избрана за зам.-председател на парламента.

Анкета: Ще изкара ли парламентът пълния си мандат?