Първото заседание е насрочено на 11 май в Софийския Районен съд, съобщи БНР. Хасан Азис поиска публичен процес.

Кметът е обвинен, че се е опитал да измами двама министри - на финансите и на регионалното развитие, като е поискал държавата да изплати на частна фирма имот в чертите на “водното огледало“.

Оценката на парцела, извършена от лицензиран оценител, е близо10 пъти по-висока от реалната цена. Хасан Азис определи като политически театър в три действия повдигнатото срещу него обвинение.

Първото е започнало през март миналата година с връчване на обвинителния акт. Според него, съдебният процес е насрочен сега, защото наближават местните избори. “Това, което казахме преди година и два месеца, сме свидетели на старта на третото действие от лошия и предвидим политически театър. Кучетата в Кърджали знаят, че то е свързано с началото на местните избори. С това дело управляващите търсят служебната победа“, коментира кметът на Кърджали.

Според Хасан Азис, с това дело управляващите наказват жителите на Кърджали. Кметът заяви, че за имота не е платен нито един лев и той няма какво да крие. Затова поиска процесът да е публичен и дори да се води в Кърджали. На първото заседание той очаква в залата да присъстват много местни жители, които да го подкрепят.

Скандалният проект Водно огледало струва на държавата 77 млн. лв. Заради него на кметът Хасан Азис беше повдигнато обвинение. Според прокуратурата той е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е отчуждил имот, влизащ в инфраструкторния проект, за 8.940 млн. лв., при действителна цена 840 000 лв. 
 Освен кмета прокуратурата проверява за проекта бившия строителен министър Асен Гагаузов и заместникът му Димчо Михалевски. Те са приели оферта, според която предлага цена със 17 млн. лева над първоначално предвидените през 2007 г. за градежа на обекта 40 млн. лева.

 Преди време премиерът Бойко Борисов обяви проекта за един от "паметниците на глупостта".