Това заяви на пресконференция в Харвардския университет директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, цитирана от ТАСС и БТА. Пресконференцията бе посветена на борбата с вируса зика.

По-рано американски учени предполагаха, че вероятността новородено да е засегнато от микроцефалия е между 1 и 13 процента, в случай че майка му е била заразена с вируса през първото тримесечие от бременността си.
Д-р Фаучи отбеляза, че всъщност опасността е далеч по-голяма, ако се държи сметка за възможни неврологични проблеми в развитието на детето, за влошаване на слуха и зрението му.

"Ако се говори за каквито и да било вродени дефекти, смятам, че показателите надхвърлят 13 процента - каза той. - Предполагам, че ни предстои да се сблъскаме с нещо много тревожно."

Американецът на около 70-годишна възраст, който умря през юни, след като се заразил със зика по време на посещение в Мексико, може да е предал заразата на сина си чрез сълзите и потта си, увериха учени, цитирани от Франс прес.

Всички познати възможности за предаване на заразата, включително чрез ухапване от комар, в случая бяха изключени, отбелязаха учени, които са представили резултатите от изследването си пред New England Journal of Medicine.

38-годишният син, който се излекувал от заболяването, не е пътувал до страна, в която се разпространява болестта зика, нито е имал сексуален контакт с човек, заразен с вируса. Учените са на мнение, че единствената възможност е да се е заразил от баща си, когато го посещавал в болница в Солт лейк сити.

Това е първият регистриран в САЩ смъртен случай вследствие на заразяване със зика.

САЩ препоръчаха на бременните жени да избягват пътувания до 11 страни от Югоизточна Азия поради възможен риск от заразяване с вируса Зика.

Сред изброените от министерството на здравеопазването на САЩ страни са Бруней, Виетнам, Индонезия, Източен Тимор, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Малдивските острови, Мианма, Тайланд и Филипините.

Вирусът Зика, пренасян от комари, присъства в части от Югоизточна Азия вече няколко години и обхваща цели райони, съобщава Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитиран от ДПА.

Представители на Центъра смятат, че много хора в региона са развили имунитет, но някои посетители са се заразили.

Тайландските здравни власти потвърдиха, че вирусът Зика е причинил два случая на микроцефалия - вродено заболяване, вследствие на което деца се раждат с по-малки глави, предаде Ройтерс. Според Световната здравна организация това са първите случаи на микроцефалия в Югоизточна Азия.