Днес Управителният съвет на БНБ даде задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация на работа така, че на 12 декември да започне обслужване без ограничения на вложителите в банката, съобщиха от Централната банка.

ТБ "Виктория", чиито акции са 100% собственост на "Корпоративна търговска банка", беше поставена под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност за срок от 3 месеца.

От подадените в БНБ финансови и надзорни отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД към 30.09.2014 г. може да се направи заключение, че финансовите показатели на банката са в рамките на регулаторните изисквания, но банката не разполага с достатъчно ликвидни средства за изпълнение на задълженията си в деня на тяхната изискуемост.

Квесторите на банката-майка (КТБ), която е с отнет лиценз, не могат да се разпореждат с акциите на ТБ „Виктория” ЕАД.

Във връзка с това тръжната процедура за продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката остава единствената възможност за набавяне на ликвидност за изпълнение на задълженията на ТБ „Виктория” ЕАД към нейни клиенти.

Кредитният портфейл на ТБ “Виктория“ беше разделен на пет групи по видове продукти, като до крайния срок за подаване на оферти - 14.11.2014 г., предложения са подадени от седем банки.

След сравнителен анализ на представените оферти, извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като най-добри за ТБ “Виктория“ ЕАД са посочени офертите на Токуда банк за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“, на СЖ Експресбанк за „ипотечни кредити“ и на ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти“.
Тези оферти покриват почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли.

За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” постъпи само една оферта, при това не за всички кредити.

На основата на направения анализ може да се направи извод, че за целите на осигуряване на ликвидност за ТБ „Виктория”, в условията на конкуренция между банките кандидат-купувачи, е целесъобразно да се пристъпи към продажба на посочените видове кредитни портфейли, без този на големите и средни корпоративни клиенти, като сделката може да приключи за около три седмици, съобщават от БНБ.

В резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.

БНБ съобщи още, че изпълнението на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) следва да бъде възстановено след 22.12.2014 г., когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор.

Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си, заявиха от БНБ.