Старинната къща в центъра на София беше съборена, след като по време на президентските избори Министерството на културата е премахнало защитения й статут на паметник на културата. Оказа се, че собственик на имота от няколко години е известния бизнесмен от ромски произход Кирил Киров - Киро Японеца, който възнамерява да строи на мястото - най-вероятно подземен гараж.

"Не познавам никакъв Киро Японеца, нито ми е предлагал нещо”, категорично отрече днес пред bTV Рашидов коментарите, че е подписал за свалянето на статута на сградата, защото собственик е Киров.

Ексминистърът, който сега е депутат от ГЕРБ, за пореден път изтъкна, че законът изрично казва, че министърът не взима сам решенията.

„За целта има експертна комисия извън министерството от повече от 20 души, а министърът подписва протокола от решенията”, каза Рашидов.

Той подчерта, че е спазвал стриктно закона и че не министърът издава заповеди и документи за събаряне.

"За да се събори една сграда, преди това трябва да има приет инвестиционен проект, някой друг ги приема тези неща. Не съм Пиночет, не мога да взимам еднолично решение”, каза Рашидов

Той отрече случаят с "Двойната къща” да е повлиял на решението да не бъде отново министър на културата. Здравословното му състояние натежало при решението му да се откаже от трети мандат.

"Време ми е емоциите малко да спаднат и да се живее по-разумно. Всичко си има край, никой не е женен за властта и никой не бива да живее с чувството, че това е безкрайно”, каза Рашидов.

Той отбеляза, че е бил кандидатура за министър и е трябвало да вземе сам решение.

"Беше ми трудно да го съобщя на премиера Бойко Борисов, защото работех с него прекрасно. Ставам на 65 г., трябва да се път на по-младите. Искам да остарея като скулптор, като министър по-малко влизах в ателието”, добави Рашидов и подчерта, че новия министър на културата Боил Банов е подготвен и уравновесен човек, който познава материята.

По думите на Рашидов Борисов проявил разбиране.

"Бойко е интересен чешит и прагматичен човек. Беше му тъжно, че няма как трети мандат да продължим в екипа му”, посочи Рашидов.

И изтъкна, че Борисов "е уникален - "тръгна от нищото и сам направи себе си, каза той пък за самия премиер".