Така това стана първото президентско вето, което това Народно събрание не успя да преодолее.

Росен Плевнелиев наложи вето на поправки в Закона за чужденците в България, приети от парламенти на 24 октомври, с аргумента, че позволяват постоянно пребиваване и българско гражданство да се дават само заради финансови аргументи.

„Не сме били изненадани, защото „Атака" бяха заявили, че ще подкрепят ветото. Бежанците нямат нищо общо с този закон. Така или иначе трябва да се стимулират чуждестранните инвестиции и това беше един от опитите и начините това да се случи. Трябва да се прецизират детайлите. Така или иначе целта е тази - да се привлекат инвестиции",
коментира по-късно решението на НС Четин Казак от ДПС, цитиран от Дарик.

Според Борислав Гуцанов от левицата не се е случило нищо трагично.
По думите му математиката показвала, че имат 120 народни представители, които подкрепят кабинета и са мнозинството.
За пореден път се виждало, че няма Тройна коалиция, както от ГЕРБ се мъчели да внушават.

За „Атака" това била кауза, свързана с чужденците вече 7-8 г. и било нормално да заемат подобна позиция, както днес.

"Оттук нататък отново ще се вкара законът с прецизиране на текстовете, тъй като моето мнение е, че има как да бъдат стимулирани подобни инвестиции в България от чужденци и е неразумно да не бъдат използвани и да не се разкрият работни места и за капитали в страната ни", допълни депутатът.

От ГЕРБ заявиха, че е добре да се погледнат отново мотивите на президента и да се открие в тях смисълът за наложеното вето.

Миналата седмица, след едночасова дискусия по ветото, председателстващият заседанието на НС Алиосман Имамов прекрати дебатите и насрочи гласуването за днес.

Тогава депутати коментираха, че е възможно причината за отлагането да е в това, че за да бъде отхвърлено ветото, са нужни минимум 121 гласа.
БСП и ДПС имат 120 депутата, но Делян Пеевски от ДПС не идва в парламента и им трябват гласове от "Атака".

При повторното обсъждане на актуализацията на бюджета за тази година "Атака" помогна на БСП и ДПС да отхвърли ветото на Плевнелиев, но този път не стана така.
Отхвърлено бе и ветото върху Закона за специалните разузнавателни средства.