Това съобщи Благовеста Евтимова - експерт в консултантска къща за обучение в чужбина, предаде БТА.

От 2012 г. таксите в британските университети се увеличават от 3700 на 9000 лири годишно за бакалавърските програми, но въпреки това не е имало отлив на български кандидати, посочи експертът.
Според нея една от причините е, че английският език се изучава масово у нас, а най-голямото разнообразие от програми във висшето образование на английски език продължават да се предлагат в британските университети.
Тя добави, че и занапред Великобритания ще отпуска държавни кредити, които да покриват пълната такса за обучение. Това означава, че всеки български кандидат-студент може да подаде документи и да бъде "финансиран" за плащането на учебната си такса, обясни експертът. Студентите ще връщат кредита след като завършат и започнат работа в цял свят, а не само във Великобритания, и имат минимален годишен доход 21 000 лири, обясни Евтимова.

По думите й кандидатстването в университетите в Шотландия "засега е на сляпо", защото правителството на страната ще обяви таксите за бакалаври между март и май 2012-а. Сега уверенията били, че ще се запазят приоритетните бакалавърски такси - 1800 лири годишно за европейските студенти, както и че те ще могат да се покриват със субсидии, ако кандидатите завършат в срок и с добър успех. Това не е недостижимо за българските студенти, които и сега се възползват от тази субсидия, коментира Евтимова.

Холандия е една от най-търсените страни от българските кандидат-студенти, след Великобритания, защото там също се предлагат много програми на английски език, каза експертът Кристина Семковска.
Тя уточни, че кандидатстването в холандските университети е започнало през октомври 2011 г. и ще продължи до май-юни 2012-а. През миналата година българските студенти в Холандия са 1450 души и това е една от най-големите групи от чужди студенти в страната, коментира експертът.
Заради "затегнатия" от холандското правителство режим за работа спрямо българските и румънските студенти, много е важно занапред нашите кандидати да се ориентират към университети, които предлагат големи възможности за стажове и практики в международни компании, отбеляза Семковска. Тя съобщи, че таксата във висшите училища в Холандия за бакалаври за 2012/2013 година е 1771 евро.

Българските кандидат-студенти проявяват вече голям интерес и към висшето образование в Дания и в Швеция, където няма такси, а се предлагат и програми на английски език, съобщиха от консултантската къща.

Добри възможности за българските студенти се предлагали и в университетите на Германия, защото в повечето провинции на страната са отменени таксите за обучение, а месечната издръжка на студент е 600-700 евро.