Това съобщиха организаторите на изложение "Световно образование", което ще се проведе на 8 и 9 октомври в София, предаде БНР. В него ще се представят 52 западноевропейски университета.

Таксите във Великобритания варират от 6 до 9 хиляди британски лири.

Причините, поради които британските висши училища са предпочитани от българите са две - системата за студентско кредитиране и възможността за започване на работа веднага.
Според статистиката на организаторите на изложението, 70% от българските студенти ползват кредити за следването си, а прогнозата е този процент да стане 90.

През последните години Шотландия и Дания също са предпочитани дестинации, защото там обучението е безплатно. В Дания има около 200 магистърски програми на английски език, в Швеция - около 500, в Норвегия - също около 200.
15 холандски ВУЗ-а ще се представят в София, както и университети от Швеция, Норвегия и Финландия, като обучението там е на английски език. Предпочитаните специалности са технологии, математика и инженерни науки. Кандидатстването започва през октомври т.г., като в различните страни ще завърши от февруари до май 2012 г.

През 2010 г. пък 1450 българи са заминали да учат в холандски университети. Приемът в повечето от тях за много от специалностите е без приемни изпити по специалността, само по документи.