Директната въздушна връзка бе договорена в рамките на официалното посещение на президента Румен Радев в Азербайджан в периода 12-14 октомври 2017 г. по време на срещата му с президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

Авиополетите ще се осъществяват от азербайджанската ниcкотарифна авиокомпания “Buta Airways”, дъщерна компания на национален превозвач Азербайджански авиолинии (AZAL).

Върху логото на компанията е митичната свещена птица симург, изобразена във формата на традиционния азербайджански орнамент бута, който символизира огъня.

Като намалява разстоянието между Баку и София, този полет ще изиграе важна роля за свързването на хора, идеи, стоки и услуги между двете държави и, по този начин, ще допринесе за развитието на бизнес и икономическите връзки. Освен това, директните полети ще служат за цел да популяризират туризма и да увеличат броя на азербайджанските туристи, които избират България като нова туристическа дестинация и обратно.

Фактически България е първата дестинация в Европейския съюз, където “Buta Airways” ще осъществи първия си директен полет. Също така е символично, че “Buta Airways” е първия ниcкотарифна авиокомпания извън Европейския съюз, пътуващ до София.

На 7 декември 2017 г., Международния ден на гражданската авиация, от 12 ч. в зала „София Гранд“ в хотел „Маринелa” (бул. „Джеймс Баучер“ №100, гр. София) “Buta Airways” ще организира презентация c цел да се представи директната въздушна връзка Баку-София и туристическия потенциал на Азербайджан в България, да се запознае с местни туристически агенции и туристически оператори и да им представи възможностите, които предоставя откриващия се директен полет.