Всекидневникът публикува днес 11-ата част от поредицата си за българските истории в световния скандал, пламнал в началото на този месец след журналистически разследвания.

Алeксeния Димитрова от "24 часа" е единственият български журналист, участвал в работата на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) над изтеклите данни на панамската фирма "Мосак Фонсека".

Бизнесменът Божков е споменат в "книжата" покрай три офшорни фондации, регистрирани между януари и юли 2008 г. на Британските Вирджински острови. Двете от тях обаче са били закрити през 2014 година. А на името на третата се води самолет.

“Не помня за какво са ми били. Сигурно съм имал някакви планове, но не са се реализирали и съм ги закрил”, казва за “24 часа” Васил Божков, потърсен за коментар.

Едната от закритите фондации е Quichain LTD. Според данните, които се появяват в «Панамските документи», тя била вписана в регистрите на Британските Вирдждински острови на 2 януари 2008 г.

Според описанията неин пръв акционер е панамската фондация “Братство”, а пръв директор - швейцарският юрист с български корени Калоян Стоянов от Женева. Най-вероятно “Братство” е номинална фондация.

На 10 ноември 2008 г. е издаден сертификат, според който акционер става AVB-2004 с адрес в София, но скоро след това този сертификат е отменен и като акционер във фондацията на 28 април 2009 г. се появява името на Васил Божков със същия адрес.

На 1 юли 2008 г. е регистрирана още една фондация на Британските Вирджински острови - Kirdy Asset. Неин първи протектор и бенефициент е ILEX FiduTrust от Женева, а директор отново юристът Калоян Стоянов.

Тъкмо той разпорежда на 28 април 2009 г. акциите на фондацията да бъдат записани на името на Васил Божков. През април 2014 г. от ILEX обявяват, че клиентът им не се нуждае и от тази фондация и искат да бъде закрита.

В документите няма информация дали и каква дейност са развивали закритите фондации.

Фондация, за която няма данни да е закрита, е Houblon Overseas. Тя е регистрирана на 12 март 2008 г., също чрез ILEX и Калоян Стоянов.

Една от възможните причини да не бъде закрита е, че на нейно име се води летателно превозно средство. “Да, държа я заради самолета”, каза Божков за “24 часа”.

“Като прави човек бизнес, има някакви планове. Сигурно съм мислел за нещо да ги използвам тези фирми. Не са ми трябвали и съм ги закрил. Не виждам какъв е проблемът.” Това казва Васил Божков в интервю за “24 часа”.

“Това е бизнес. Ако човек не нарушава законите, не виждам какво да казва и да се оправдава”, допълва той.

Във връзка с нашумелия проблем за офшорките Божков отбелязва: "Никой няма интерес да прави фирми в чужбина, ако може да ползва български. Сега в България данъците са идеални".

Запитан нищо ли не му говорят имената на трите фондации, бизнесменът отговаря:

"Не, нищо не ми говорят. Аз не си знам българските компании. Обикновено си питам юристите. Моят бизнес де факто е глобален. Аз се занимавам с няколко мениджъри на компании и това е. Не мога да се занимавам с всяка фирма."

Васил Божков казва също, че не следи темата "Панамски документи":

"Не я следя, защото не ме интересува. Нямам какво да крия."

Името на швейцарския топюрист от български произход Калоян Стоянов се появи миналата година във връзка със SwissLeaks - друго разследване на МКРЖ, пише "24 часа".

Роденият през 1948 г. в София Стоянов се оказа довереник на фирми или физически лица от Белгия, Иран, Монако, Русия, Англия, САЩ и Франция, които са имали сметки в швейцарския клон на HSBC. Някои от фирмите им също бяха регистрирани в офшорни зони.

Тогава “24 часа” се свърза с доктора по право и фискален експерт в Лозана. Той е напуснал България през 1965 г., после е учил в Лозана.

Стоянов потвърди, че е довереник на чуждестранни фирми, но категорично отказва да спомене детайли. “Да, имам клиенти от цял свят. Съветвам ги по теми, свързани с Швейцария, включително как законно да платят по-малко данъци или да съобразяват бизнеса си с швейцарското законодателство”.

Според английските публични регистри до 2006 г. сънародникът ни е бил адвокат на поне 9 фирми, регистрирани във Великобритания. В момента е в борда на директорите на Kyrgyz Swiss Bank Corporation (KSBC).

Името му се появява в базата данни, с която разполага МКРЖ като посредник на няколко българи за регистрация на офшорни фирми чрез кантората на “Мосак Фонсека”.

Неотдавна от "24 часа" отново са говорили с Калоян Стоянов и той ги е предупредил: "Има едно нещо, което никога няма да ви кажа - имената на моите клиенти! Ако ме питате дали някое дружество е свързано с определено име, моят отговор ще бъде - no comment."

"Не знам как е придобита изтеклата информация от "Мосак Фонсека", но знам едно - че не излиза от моето бюро – казва още той в интервю за "24 часа". - За мен това е важно."

Пълният текст е публикуван тук.

АНКЕТА: Имате ли познати с офшорна фирма?