Това съобщи след подписването на споразумения с руската компания министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев в сградата на Община Варна, предаде БТА.

Той уточни, че днес заедно със зам.-изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев са подписали общо три споразумения. Първото е  протоколът, с който  страните се ангажират да подпишат новия договор за доставка на газ до 15 ноември.
Второто от тях е за средна отстъпка на цената на газа от Русия от 11 процента.
Отстъпката влиза в сила със задна дата от 1 април и ще е до Нова година.
Това бе уговорено още през пролетта и дори калкулирано в цената на газа, но изненадващо Русия обвърза активирането на отстъпката с приемането на нейните условия по финансовия модел на "Южен поток".

Какво ще е икономията за България в абсолютен размер, ще стане ясно след като си види купеното от "Булгаргаз" количество синьо гориво. По-рано бе съобщено, че става дума за суми от порядъка на 115 млн. евро.

Медведев и Добрев са подписали и протокола, според който до 15 ноември страната ни трябва да подпише инвестиционното споразумение за "Южен поток", обяви зам.-изпълнителният директор на руската компания. "Труд коментира, че Медведев е бил видимо доволен при обявяването на споразумението.

Голямото бързане на "Газпром" цели да изпревари влизането в сила на новите правила в Евросъюза, които задължават притежателите на газопроводи да предоставят достъп на други доставчици и разделят контрола върху транспортирането от продажбите на газ, коментира "Капитал Дейли". Не е ясно дали със снощния ангажимент са били решени някои от въпросите, поставени от българската страна - възможността да се купува по-малко от предварително заявеното количество газ и отпадане на посредниците.

Медведев коментира, че вече са водени разговори с банки и всички проявяват интерес за участие в "Южен поток. Добрев уточни, че нашето участие в проекта ще е далеч по-малко от предварителните разчети, които сочеха 1 милиард лева, които страната няма. Собственото участие и на България, и на "Газпром" в "Южен поток -България"  ще е минимално. Първоначално се предвиждаше то да е 30%. Не бяха назовани суми, но Медведев заяви, че има голям интерес от много банки.

На територията на Русия вече е започнало изграждане на трасето за "Южен поток", съобщи още Медведев и уточни, че през декември ще започне изграждането на морския сектор от газопровода.
Когато България бъде готова и подготви проектната документация през 2013 година, ще започне изграждането на българския сектор.

По думите на Медведев първият руски газ по този газопровод ще е в страната ни през 2015 година. В съвместното предприятие "Южен поток" - България е определен размер на печалбата от 8 процента, а съоръженията на българска територия са собственост на смесеното дружество, в което Българският енергиен холдинг и "Газпром" имат по 50 процента.

Добрев и Медведев посочиха още, че са разговаряли за възможностите за строителство на газови централи в страната и плановете за разширение на газохранилището в Чирен.

През 2011 г. "Газпром" е доставил на България 2,81 милиарда кубични метра газ, припомня ИТАР-ТАСС.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви, че е доволен от подписаните днес споразумения в областта на енергетиката, визирайки трите протокола, подписани с руската компания „Газпром” и договора за предпроектното проучване за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американската компания "Уестингхаус".
Премиерът заяви, че с подписаните споразумения се спестяват стотици хиляди левове на данъкоплатците.

Подписаните споразумения ни отнеха много време, вложихме много труд и усилия в преговорите, каза министър-председателят за „Фокус”.
Преговорите за строителството на газопровода „Южен поток”, отстъпката в цената на природния газ за България и новия газов договор с Русия са отнели над пет месеца.