„Отсега има инвеститорски интерес. При условие че се направят добре стъпките и се прецени рискът за всяка една от стъпките и този риск намалее след като лицензираме площадката, мисля, че инвеститорите ще излязат наяве, обяви шефът на АЕЦ "Козлодуй".

Сигурен съм, че ще имаме повече от трима инвеститори, между които да избираме”, каза още Николов. Той обаче не спомена имена и каза само, че те са от „Запад и Изток”.

Според него проектът може да се осъществи и доста по-рано от очакваното, но това ще стане ясно от предпроектното проучване.
Фианансирането на предварителните дейности може да се осигури чрез увеличаване на капитала или чрез заем, каза Николов. При условие че АЕЦ „Козлодуй” е собственик, мисля, че такъв привлечен капитал може да се намери доста лесно и при доста добри условия, добави шефът на централата.

В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев днес беше подписан договор с компанията „Уестингхаус”. Целта му е изпълнителят да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.
Крайният срок за извършване на социално-икономически анализ е март 2013 година.

Решението за построяване на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй бе взето след като проектът за АЕЦ "Белене" бе прекратен от правителството в края на март. Според кабинета той е неефективен и провален още при стартирането му. Министрите решиха поръчаното вече оборудване да отиде за изграждане на 7-ми блок в "Козлодуй", а в "Белене" да бъде изградена газова централа.

В процедурата участваха пет компании, „Уестингхаус” е избрана заради най-добрата оферта. Оценителната комисия е завършила своята работа миналата седмица. 999 500 евро е окончателната оферта. Цената е намалена с 16 % от първоначално предложената, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Около 7 милиона лева ще струват предпроектното проучване, оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и геоложкото проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи министър Добрев. След това Министерският съвет трябва да вземе решение по същество за изграждане на новата мощност. Около 1 950 000 лева ще струва предпроектното проучване, за което днес беше подписан договор с компанията „Уестингхаус”. Около 5-6 млн. лева ще бъдат необходими за останалите две дейности. Тези дейности ще струват почти десет пъти по-малко, отколкото са стрували за АЕЦ „Белене”, каза още министърът на икономиката.

Заданието е за предпроектно проучване за хибриден проект, в който да бъде използван готовият реактор за АЕЦ „Белене”. Като същевременно неядрената част бъде диверсифицирана с различни опции, които ще бъдат предложени от страна на изпълнителя, обясни министърът. Добрев каза, че другите две процедури се извършват в момента. Вероятно за геоложкото проучване комисията ще излезе със становище до края на седмицата кой е спечелилият. В кратки срокове ще има резултати и по процедурата за ОВОС. Резултатите от тези три дейности трябва да бъдат осъществени по едно и също време, каза Добрев.

По думите му – рано е да се говори за цена на целия проект. На площадката на АЕЦ „Козлодуй” съществува инфраструктура, която липсва в проекта „Белене”, което значително ще намали разходите като цяло за проекта, а и много по-вероятно за такъв тип проект ние да намерим стратегически инвеститор, каза Делян Добрев. По думите му – за разлика от проекта за втора атомна централа, където „заложник” е била НЕК, за проекта за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” има отделна проектна компания, която сама отговаря за дейностите и той няма да застраши финансово бъдещето на енергетиката в България.