Чирпанлиев беше назначен на постта през октомври миналата година, след като предишният шеф Никола Казаков беше уволнен с мотив, че не се справя с работата.

Още миналата година от ГЕРБ поискаха оставката на новоназначения председател Николай Чирпанлиев заради кризата с бежанците, и година по-късно освобождаването му става факт.

Правителството е решило настоящият заместник на освободения Николай Чирпанлиев - Васил Върбанов да изпълнява временно длъжността до назначаване на нов председател на Агенцията.

64-годишният Васил Върбанов е завършил ВВНУ „Георги Бенковски“, Военната академия „Г. С. Раковски“, стратегически курс в Колежа за стратегически изследвания и икономика на отбраната в “Джордж Маршал Център” (Гармиш-Партенкирхен, ФРГ), курсове във Военния езиков институт в Сан Антонио, Тексас, и в Института за управление на ресурсите в Монтерей, Калифорния, допълват от пресслужбата на Министерски съвет.

Служил е като офицер в поделения на ВВС и в Генералния щаб на Българската армия. Достига звание „генерал-майор“ и заема длъжностите заместник-началник на Главния щаб на ВВС по ресурсите, началник на Главно управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване“ – ГЩ и аташе по отбраната на България в САЩ.

Днес стана ясно, че директорът на Гранична полиция Захарин Пенов е подал  оставка в събота, след като на Коледа шофьор на камион на Гранична полиция загина, а 15 гранични полицаи бяха ранени при катастрофа на българо-турската граница.

Кунева: Трябва структуриран подход

"Управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване", коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, в чийто ресор попада и агенцията, цитирана от пресслужбата на кабинета.

Кунева коментира, че оценява усилията на Чирпанлиев за управлението на агенцията в условията на засилен миграционен натиск.

"Очакваме от Васил Върбанов в спешен порядък като човек, познаващ в детайли ежедневните проблеми в центровете за настаняване, да извърши необходимото за очакваните през следващите дни тежки зимни условия, както и за цялостно подобряване на управлението на средствата от Държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете", добавя тя.

В началото на следващата година ще започне работа Национален съвет по миграционна политика под съпредседателство с вицепремиера Ивайло Калфин, който ще има за цел да изготви и осъществи цялостна стратегия за миграционните потоци - от ограничаването им по границите през настаняването в центровете до засилената интеграция на получилите закрила.

АНКЕТА: Кои са най-значимите събития в България през 2014 г.?