През юли 30-годишната бивша кандидат-депутатка и кандидат-кметица, която има фирма, беше задържана заедно с група трафиканти, сред които и съпругът й. При зрелищната акция на магистрала "Тракия" бяха арестувани и превозваните мигранти - трима иракчани и двама сирийци. 

Първоначално Велева, която беше председател на НФСБ в Костинброд, и останалите категорично отричаха да имат нещо общо с трафик на бежанци. Дори лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов я защити и каза, че тя е жертва.

След двумесечен престой в ареста обаче шестимата обвиняеми си промениха мнението, признаха вината си и сключиха споразумение с прокуратурата, което Районният съд в Пловдив одобри. Останалите петима, сред които и бившата барета Николай Дюлгеров, също получиха 3-годишни условни присъди, всички с по 5 години изпитателен срок. Всеки ще трябва да плати и по 5000 лева глоба.

Съдът разпореди още да бъдат конфискувани в полза на държавата четири автомобила - две аудита, мерцедес и пежо, с които са били превозвани бежанците.

След задържането си Анелия Велева подаде оставка от НФСБ.