Между задържаните за трафик на чужденци няма действащ служител на МВР.

Това съобщи директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков на брифинг по повод задържаните 9-ма българи за незаконен трафик на чужденци и 5-ма мигранти от арабски произход на магистрала "Тракия".

Единият от задържаните е бивш служител на МВР Николай Д., на 50 години от София, който е напуснал системата още през 1988 година. Той е бил служител в специализирана дирекция към МВР.

Задържани са и петима чужденци, от арабски произход, които са били превозвани от турската граница през България. По първоначални данни те са заплатили само за този трансфер между 500 и 1000 евро.

Вчера, около 19.45 часа, на 132-ри километър на АМ "Тракия", Криминална полиция - Пловдив спира два автомобила "Ауди А8" и "Мерцедес".

Устанвява се, че шофьорът Николай Д. /50 год. от София/ превозва двама сирийци на възраст 20-22 год., които имат документи за самоличност.

В "Мерцедеса", управляван от Любомир Д. / на 33 г. от Костинброд/, има трима бежанци от Ирак, също с документи.

След час на същото място е спряно "Пежо", в което се возят четири лица - Калина И. /37 г. от Хасково /, смятана за ръководител на престъпната схема, и още три лица, за които не е установена съпричастност към престъплението - подпомагане и превозване с цел незаконно пребиваване в България на чуждестранни граждани.

Установено е също така, че има и още една кола - "Ауди", която е била "пилотна" и се е движила десет минути преди първите два спрени автомобила.

Аудито е спряно на бул. "Карловско шосе", на изхода на Пловдив. В него са се возили Камен В /на 36г. от Костинброд/, Делян Н. /на 31г. от Бургас/ и Анелия В /на 30 г. от Костинброд/ , които също са задържани.

В резултат на специализираната полицейска операция са задържани общо четири коли, петима чужденци и девет българи. Към момента привлечени като обвиняеми са шест от деветимата българи - пътувалите в пилотния автомобил, двамата шофьори на първите две спрени коли и Калина И. от третата кола.

Полицейската операция е проведена изцяло от МВР - Пловдив.

Старши комисар Атанас Илков наблегна изрично, че между задържаните няма действащ служител на МВР. Той обаче изтъкна, че водачът на единия автомобил със софийска регистрация е бил оборудван със светлинен и звуков сигнал, са каквито се оборудват автомобилите със специален режим. Именно този автомобил е бил управляван от бившия служител на МВР, който дори е включил сигналите при спирането им от полицията, като се е надявал да бъде пропуснат и да не бъде спрян.

При него, в автомобила са били и двама от арабските граждани - сирийци.

Бившият полицай няма регистрирани други криминални прояви досега и каквито и да са данни да се е занимавал с противозаконна дейност.

Лицата не са оказали никаква съпротива и до момента съдействат на разследващите.

За трима от българските граждани е доказано, че нямат съпричастност към престъпната схема и затова са освободени.

За едно от лицата Калина И., на 37 години от Хасково има първоначални данни ,че е играело основна роля в схемата.

За това престъпление - противозаконно подпомагане на чуждестранни граждани за преминаване и пребиваване на територията на България, с цел имотна облага, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години и глоба от 5 000 - 20 000 лева.

Автомобилите, собственост на някои от обвиняемите, при доказване на вина, ще бъдат конфискувани в полза на държавата, поясни районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Шестима българи са задържани за 72 часа, а мигрантите са предадени на дирекция "Миграция".