Унгарските власти приеха да изпратят на Комисията първи проект за възможни промени" в нормативния акт още в четвъртък, съобщи Джонатан Тод - говорител на европейския комисар за новите технологии Нели Крус, , предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Това решение е било взето по-рано през деня на среща в Брюксел с участието на експерти на ЕК и на представители на унгарското правителство.

Това е "първа стъпка с цел осигуряване на пълно съответствие на унгарския закон за медиите с всички аспекти на европейското право, включително Хартата за основните права", подчерта Джонатан Тод.

Европейски дипломат коментира, че "Унгария има желание да сложи край на полемиката. Тя вече е наясно, че тази афера ще опетни трайно нейната репутация в Европа".
 
Унгарският закон за медиите, който влезе в сила на 1 януари, предизвика остри критики в редица европейски страни. Той предвижда глоби до 730 000 евро за радиата и телевизиите, които излъчват информации, преценени като небалансирани, необективни и накърняващи обществените интереси, обществения ред и морала, или ако излъчват "пристрастна информация", като за тези понятия няма ясна дефиниция.