Ние сме част от ЕС, има правила на играта, заяви Орбан пред чужди журналисти, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Довечера Унгария поема ротационното председателство на ЕС от Белгия.

Премиерът подчерта, че новият унгарски медиен закон е сходен с подобни закони в други страни в ЕС като Франция, Германия и Холандия.

Унгарският закон за медиите, който влезе в сила на 1 януари, обаче предизвика остри критики в редица европейски страни. Той предвижда глоби до 730 000 евро за радиата и телевизиите, които излъчват информации, преценени като небалансирани, необективни и накърняващи обществените интереси, обществения ред и морала, или ако излъчват "пристрастна информация", като за тези понятия няма ясна дефиниция.

Смятам, че начинът, по който френското и германското правителство реагираха в тези дебати, е твърде преждевременен и безполезен, заяви Орбан, цитиран от Франс прес. Той е доволен, че германското правителство смекчи критиките в сравнение с първоначалните изявления през декември.

"Очаквам същото от френското правителство. Европейската комисия, а не французите или германците, трябва да прецени дали дадено национално законодателство съответства на правилата на ЕС", изтъкна Орбан.
Той не си спомнял Унгария някога да е критикувала френския закон за медиите.

Унгария призна, че е започнала лошо своето председателство на ЕС, съобщи по-късно АФП, цитирана от "Фокус".
„Да, това е лошо начало. Кой би искал да започне по този начин? Ние приехме закон, който смятахме, че е напълно в реда на нещата, но сега светът го критикува”, цитира агенцията Виктор Орбан. 

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще обсъди при посещението си в Унгария тази седмица новия медиен закон.