"Обявяваме, че в Украйна е създаден и ще действа Комитет за спасение на Украйна. Предлагаме на всички украински граждани, политически партии, профсъюзи и обществени движения да се обединят и с общи усилия да въведем ред в нашия дом Украйна", заяви Азаров, цитиран от ТАСС и БТА.

Той посочи, че в комитета няма да влезе бившият президент на Украйна Виктор Янукович.
"В комитета не трябва да влизат онези, които са били близко свързани с предишното управление на Украйна и засега този въпрос е решен и приключен", уточни той.

Азаров каза, че новосъздаденият Комитет за спасение на Украйна е решил да издигне на поста президент на Украйна бившия депутат от Върховната Рада Владимир Олейник.

Бившият премиер подчерта, че Украйна се нуждае остро от обновление и каза, че трябва да се произведат предсрочни президентски, парламентарни и местни избори.
Азаров обвини Киев, че изпълнява нарежданията на Запада и в замяна получава кредити.

ози режим не е самостоятелен. Днес този режим просто изпълнява команди и получава за това средства под формата на кредити от МВФ", посочи Азаров. Той нарече сегашното украинско правителство "правителство на неофашисти" и каза, че Европа е започнала да си дава сметка за това.

"Рано или късно не само за украинския народ, но и за Европа и за САЩ, ще възникне въпросът: Какво да се прави с този режим?", предупреди Азаров.

Издигнатият от комитета за президент на Украйна Олейник заяви на пресконференцията в Москва, че проблемите на Донбас няма да се решат без преки преговори между Киев, Луганск и Донецк.

"Аз бих подписал указ за връщане на войските в постоянното място на дислокация и незабавно бих отишъл в Луганск и Донецк, там където страдат хората и на колене бих молил за прошка всички майки на Украйна", заяви Олейник.

"Необходими са преки преговори между Киев, Луганск и Донецк и е необходимо да постигнем най-добрите компромиси", каза той.

"Например един език и две страни страни не е добро нещо, но два езика и една страна това е добро нещо. А що се отнася до федерализацията, това не е страшно, това е форма на организация на държавата", каза Олейник.

Той призова гражданите на Украйна да не участват в операциите на украинските военни в Донбас.

"Не пускайте децата си на война!", отправи той призив към украинците.