Целта е да обсъдят въоръжения конфликт в Източна Украйна, информираха Франс прес и БТА.

"В Милано ще се срещна с руския президент Владимир Путин"
, заяви Порошенко, който днес е на посещение в източноукраинския град Харков.

Украинският държавен глава посочи, че не очаква леки преговори с Путин на Форума Азия-Европа (АСЕМ), който ще се проведе на 16 и 17 октомври в Милано, допълва ДПА.

Порошенко ще се срещне също така с германския канцлер Ангела Меркел, с премиерите на Италия и Великобритания Матео Ренци и Дейвид Камерън, според агенция Интерфакс.

Кремъл не потвърди думите му, но по-рано посочи, че подобна среща не може да се изключи.

Говорителят на президента Путин Дмитрий Песков съобщи, че се обмисля вариант срещата да е в многостранен формат, с участието и на западни лидери, допълва БНР.

Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко обяви днес "режим на тишина" в Донбас, съобщи агенция Новости. На брифинг в Донецк Захарченко прогнозира, че до пет дни бойците от т. нар. опълчение ще започнат да изтеглят артилерията и тежката си техника от района на бойните действия.

Междувременно стана ясно, че
българското служебното правителство възнамерява да отпусне 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна. Предложението е на външния министър Даниел Митов и предстои да бъде разгледано от Министерския съвет.

Помощта от българския бюджет ще се преведе на Украйна като вноска чрез Меджународния комитет на Червения кръст -стана ясно от проекта на постановление, предложен от външното ни министерство. В мотивите се казва, че отпускането на хуманитарната помощ от почти 100 000 български лева е свидетелство за нашата последователна политика по отношение на Украйна и проява на солидарност и съпричастност със съдбата на хилядите украински граждани в тази изключително тежка ситуация.