Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ "За признаването на Република Крим", съобщи прессслужбата на президента, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Текстът гласи:

"1. Предвид волеизявлението на народите на Крим на общокримския референдум, състоял се на 16 март 2014 година, да се признае Република Крим, в която град Севастопол има специален статут, в качеството на суверенна и независима държава.

2. Настоящият Указ влиза в сила от деня на подписването му."

Президентският указ за признаване на независимостта на Крим е поредна стъпка към приемането му в състава на Руската федерация, поясни депутат от Държавната дума, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Указът на президента за признаването на независимостта на Република Крим и на града-герой Севастопол със специален статут - това е поредна стъпка към приемането на Крим и на Севастопол в качеството на субекти на Руската федерация в състава на Русия", заяви заместник-председателят на комитета на Държавната дума по конституционно законодателство и държавно строителство Дмитрий Вяткин /"Единая Россия"/.

По думите му сега, след признаването на Крим и Севастопол, може да се сключи международен договор, той да се ратифицира след проверка за конституционността му в Конституционния съд и да се приеме съответният федерален конституционен закон.

Във вторник, 18 март, Путин ще обяви позицията си по искането на Крим да се присъедини към Русия.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За проведения в Крим референдум